Στο ξεκίνημα του 2023, πανευρωπαϊκά αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας σε κρούσματα και νοσηλείες

–Παγκόσμιος συναγερμός για «Κράκεν» και «Όρθρο»

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου η χώρα μας κατέγραψε πανευρωπαϊκά αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά τα νέα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με κορονοϊό.

Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (691,7 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 234,6), ενώ οι νέες νοσηλείες είναι 15,3 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 6 ανά 100.000 στην ΕΕ. Από πλευράς αριθμού θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 27,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 12,3 ανά εκατομμύριο στην ΕΕ. Παράλληλα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον αριθμό νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 65 ετών και άνω (923,4).

Στον τομέα του εμβολιασμού, την πρώτη ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει κάνει το 79,2% του πληθυσμού, έναντι 84,7% στην ΕΕ, και τη δεύτερη ενισχυτική το 25,5%, έναντι 34,4% στην ΕΕ. Μεγαλύτερη όμως είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην τρίτη ενισχυτική δόση με 4,9% έναντι 2,0% στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 89,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 60 έχει ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό, έναντι 91,1% στην ΕΕ.

Υπερμεταδοτική η «Κράκεν», διαφεύγει την ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τις δύο νέες υποπαραλλαγές «Κράκεν» και «Όρθρο». Η υποπαραλλαγή «Κράκεν (ΧΒΒ.1.5) ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και ήδη έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 7 κρούσματα. Σύμφωνα με την Πόλα Κάνον, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο. Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Μαρία φον Κερκχόφε, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων Covid-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, όπως η χρήση μάσκας. Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Όσον αφορά την αντισωματική διαφυγή, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι υποπαραλλαγές XBB, μαζί με τις υποπαραλλαγές BQ.1, είναι οι πιο ανθεκτικές στα αντισώματα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας ψευδοτυπικές δοκιμασίες εξουδετέρωσης του ιού, η XBB.1.5 αποδεικνύεται ότι έχει εξίσου υψηλή ανοσολογική διαφυγή με την XBB.1. Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι η ταχεία αξιολόγηση του κινδύνου βασίζεται στα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία και θα αναθεωρείται τακτικά, όσο θα προστίθενται νέα στοιχεία και δεδομένα από περισσότερες χώρες. Πάντως, βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό η ΧΒΒ.1.5 να προκαλέσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου.

«Όρθρος»: Από τη Βρετανία εξαπλώθηκε σε 16 χώρες
Ο «Όρθρος» (CH.1.1) είναι η τελευταία μέχρι τώρα υποπαραλλαγή της Όμικρον και εμφανίστηκε στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε στο 23,1% όλων των λοιμώξεων της χώρας από τον Νοέμβριο έως τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ προβλέπεται ότι σύντομα θα κυριαρχήσει μαζί με την «Κράκεν». Μέχρι στιγμής, δεν προκαλεί ανησυχία όσον αφορά τα συμπτώματά του, ωστόσο η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSHA) παρακολουθεί την εξέλιξή του για να δει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία…

Για τις δύο αυτές υποπαραλλαγές μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «το πρόβλημα με τις δύο αυτές υποπαραλλαγές είναι ότι ο ιός έχει εξελιχθεί στην επαναμόλυνση, που σημαίνει ότι κλινικά δεν έχουμε αυτή την οξεία πνευμονία που παρατηρούσαμε με τη Δέλτα, αλλά πρέπει να προσέχουμε τη μακροχρόνια κλινική εικόνα και αν θα παρουσιάσουν long Covid. «Ανησυχούμε γιατί η πανδημία δεν έφυγε, γιατί ο ιός δεν έχει γίνει ενδημικός», ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «τα καινούργια εμβόλια που στοχεύουν στην Όμικρον είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τη σοβαρή ασθένεια και τη νοσηλεία».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: larissanet.gr


Σχολιάστε εδώ