Το «Χαμόγελο του Παιδιού», ευκαιρία ζωής και ευημερίας

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», ευκαιρία ζωής και ευημερίας

Έργο του προέδρου του Οργανισμού, Κώστα Γιαννόπουλου

–Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας είναι 10.113.541 ευρώ

«Για μια ακόμα χρονιά παρουσιάσαμε τον απολογισμό του έργου μας για το 2022, πιστοί στη διαφάνεια και στη λογοδοσία, που διαχρονικά χαρακτηρίζει ‘‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’’», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος. Και προσθέτει:

«Το 2022, η εξειδικευμένη ομάδα των 464 επιστημόνων επαγγελματιών που απασχολεί πανελλαδικά ο Οργανισμός υποστήριξε, ολιστικά, 72.501 παιδιά και τις οικογένειές τους, σε συνεργασία με τους θεσμούς του κράτους, καταγράφοντας αύξηση 41% σε σχέση με το 2021.

Υποστηρίξαμε 40.735 παιδιά με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της Βίας, 1.515 παιδιά και 167 ενήλικες με δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης στον τομέα της Εξαφάνισης, 13.686 παιδιά με δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας στον τομέα της Υγείας και 16.565 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες Φτώχειας.

Παράλληλα, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά 197.548 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας, 1 κλήση το λεπτό, με μέσο χρόνο αναμονής μόνο 12 δευτερόλεπτα.

Και το 2022 ‘‘To Χαμόγελο του Παιδιού’’ υπήρξε πραγματική ευκαιρία ζωής και ευημερίας για χιλιάδες παιδιά. Παιδιά που υφίστανται κάθε μορφής βία, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υ­γείας, καθώς και οικογένειες που δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης.

Για μια ακόμα χρονιά αποτέλεσε προτεραιότητα η αποκατάσταση των παιδιών που φιλοξενούμε στα 11 Σπίτια Φροντίδας πανελλαδικά μέσω της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον και στις περιπτώσεις που αυτό δεν ήταν εφικτό και δεν εξυπηρετούσε το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού η αποκατάστασή τους σε οικογένεια μέσω της τεκνοθεσίας ή της αναδοχής. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι στα 27 χρόνια δράσης μας, 1 στα 2 παιδιά που φιλοξενήθηκαν στα Σπίτια μας είτε επανενώθηκαν με το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε αποκαταστάθηκαν σε θετές ή ανάδοχες οικογένειες.

Το 2022, από τα 276 παιδιά που φιλοξενήσαμε στα Σπίτια μας, τα 67 αποχώρησαν, σε μεγαλύτερο ποσοστό λόγω επανένωσης / επιστροφής στο οικογενειακό τους περιβάλλον (38,8%), αποκατάστασής τους μέσω τεκνοθεσίας και αναδοχής (28,3%) και ενηλικίωσης και αυτόνομης διαβίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης (23,8%).

Παράλληλα, υποστηρίξαμε τα 95 ενήλικα παιδιά μας, τα παιδιά δηλαδή που μεγάλωσαν στα Σπίτια μας και ενηλικιώθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Είμαστε δίπλα τους, βήμα βήμα, μέχρι να καταφέρουν να αυτονομηθούν, συναισθηματικά, αλλά και πρακτικά.

Φυσικά, είναι σημαντικό και θα ήθελα να τονίσω ότι το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των 464 εργαζομένων του ‘‘Χαμόγελου’’ ανήλθε στα 10.113.541 ευρώ.

Ενώ ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι το κόστος της ΔΕΗ και της ύδρευσης των 11 και μόνο Σπιτιών Φροντίδας πανελλαδικά ανήλθε στα 131.360 ευρώ και το κόστος κίνησης των 137 εξειδικευμένων οχημάτων του Οργανισμού στα 211.758 ευρώ (Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Κινητά Πολυϊατρεία, Οχήματα Άμεσης Επέμβασης, Επιχειρησιακές Μονάδες για την αναζήτηση αγνοούμενων παιδιών, Ιατρικές Μονάδες Παιδιατρικής Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, Λεωφορεία, Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για παιδιά, Φορτηγά, Φορτηγά ψυγεία).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι στέκονται δίπλα μας και φυσικά τους 7.540 εθελο­ντές που συμμετείχαν ενεργά στην καθημερινότητά μας και φυσικά στα εκατοντάδες παιδιά και εφήβους εθελοντές μας, που προσέφεραν και αυτοί τον καλύτερό τους εαυτό μέσα από πάρα πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες τους!

Το 2023 συνεχίζουμε ακάθεκτοι, κόντρα στις καθημερινές δυσκολίες, συμπληρώνοντας με τις δράσεις μας τους θεσμούς του κράτους. Γιατί εάν δεν υπάρχει συντονισμός με τους εκάστοτε κρατικούς θεσμούς, η προσπάθειά μας παραμένει μια ευχή. Και η καθημερινότητα και τα προβλήματα των παιδιών μας, σήμερα, δεν χρειάζονται λόγια, αλλά ουσιαστικές και άμεσες λύσεις».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ