Και Abrams και Leopard στην Ουκρανία μετά από συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας* Αποκαλύψεις από WSJ, Bloomberg

Και Abrams και Leopard στην Ουκρανία μετά από συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας* Αποκαλύψεις από WSJ, Bloomberg

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

  • Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Γερμανικό “ναι” στην Πολωνία για τα Leopard

Ωστόσο, η εγκυρότητα των πληροφοριών της Wall Street Journal μοιάζει να επιβεβαιώνεται από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο σε δικό του δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι “η Γερμανία αναμένεται να δώσει στην Πολωνία έγκριση αύριο Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία”. Το ίδιο επισημαίνει και δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Έπειτα από πολλές ημέρες ισορροπίας μεταξύ της διστακτικότητας του Όλαφ Σολτς να παράσχει τα περίφημα τανκς στο Κίεβο και της αποφασιστικότητας της Βαρσοβίας να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία θα προχωρήσει διά της επίσημης οδού.

Ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν η Γερμανία θα στείλει Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία στο Βερολίνο. «Όπως και να έχει, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών.

«Η στάση της υπουργού μου σε αυτή τη συζήτηση είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Μπέρμποκ, που είπε την Κυριακή ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε άλλες χώρες που επιθυμούν να προμηθεύσουν τανκς Leopard στο Κίεβο.

Πηγή: Hellas Journal Με πληροφορίες από Wall Street Journal μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/Bloomberg

Σχολιάστε εδώ