Τη σκυτάλη της Προεδρίας του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων παίρνει από σήμερα η Αθήνα.
Από την Τεχνόπολη,«ένα τρανό παράδειγμα αστικού μετασχηματισμού, όπου ένα παλιό εργοστάσιο Φωταερίου έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, άνοιξε η αυλαία της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B 40 (B40 Balcan Cities Network).
Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.
Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλα τα Βαλκάνια, επισκέφτηκαν την Αθήνα, ενώ πολύ σημαντική είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων, όπως Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, ‘Αργους, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ. Ολοι, με στόχο την δημιουργία μιας κοινής πορείας για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στον θερμό καλωσόρισμα που απηύθυνε προς τους ομολόγους του τόνισε, ότι «οι λαοί μας είναι ίσως πιο κοντά από ό,τι ποτέ. Για να το πω ανοικτά, οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Πόσω μάλλον δεν τους εκφράζουν τα “νταϊλίκια” και οι απειλές», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνο αντιπαράθεση. Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνο ένταση», ενώ απευθυνόμενος προς του δημάρχους επεσήμανε ότι «είμαστε σε θέση να διερμηνεύουμε αποτελεσματικά τα συναισθήματα των ανθρώπων μας. Και να το κάνουμε αυτό ανόθευτα και αφιλτράριστα, χωρίς στρεβλώσεις χωρίς χρωματιστούς φακούς. Και ξέρουμε καλά πως κανένα παιδί δεν γεννιέται με μίσος για τον άλλον, ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας ή καταγωγής. Αυτά είναι στερεότυπα που εξυπηρετούν άλλες σκοτεινές σκοπιμότητες».