Θαν. Ζούτσος στο “Π”: Μείωση αντικειμενικών αξιών για να σταματήσει η κοινωνική αδικία

Θαν. Ζούτσος στο “Π”: Μείωση αντικειμενικών αξιών για να σταματήσει η κοινωνική αδικία

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Η τεράστια κοινωνική αδικία και η υπερβολική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, που προκλήθηκαν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον περσινό Ιανουάριο, εν μέσω μάλιστα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η αναιτιολόγητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν έφερε απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα στην αγορά, στην οποία συνεχίζεται να καταγράφεται στασιμότητα λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα.

Αντιθέτως, προκάλεσε:

• Πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταβιβάσεων, στις γονικές παροχές, στις δωρεές, στις κληρονομιές ακινήτων κ.λπ.
• Παράλογη εκτίναξη όλων των φορολογικών υποχρεώσεων που σχετίζονται με τα ακίνητα, από τον ΕΝΦΙΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μέχρι το Τέλος Εγγραφής στο Κτηματολόγιο και τις εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη στα σχέδια πόλεως.
• Τεράστιες αδικίες στον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, με αποτέλεσμα πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών να χάσει τα κοινωνικά επιδόματα, τα βοηθήματα και κάθε άλλη στήριξη από την Πολιτεία.

Το μόνο αντικειμενικό στις σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι το άδικο.

Η επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στα προ της αύξησής τους επίπεδα είναι όχι απλώς αναγκαία αλλά και απαραίτητη ώστε να αποτυπώνεται υγιώς η πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις και αδικίες, και να επανέλθει η ισορροπημένη αντιστοίχισή τους με το πραγματικό κόστος ζωής.

Οι αντικειμενικές αξίες είναι αυτήν τη στιγμή πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της αγοραίας τιμής. Και αυτό είναι ένα παράλογο λάθος, που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Επίσης, είναι αδιανόητο συμπολίτες μας με μειωμένα εισοδήματα να χάνουν το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κ.λπ., ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Είναι εξωφρενικό ανάπηροι συμπολίτες μας να χάνουν αναγκαία εισοδήματα και να μένουν ουσιαστικά αβοήθητοι από την Πολιτεία επειδή ανέβηκε υπερβολικά, άδικα και αναιτιολόγητα η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους.

Στον Δήμο Παλλήνης, τον οποίο διοικώ, καταγράφονται υπερβολικές αυξήσεις, ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με το 2021! Αυξήσεις που επιβλήθηκαν αυτόματα και αυθαίρετα. Παρατηρούμε το φαινόμενο ακίνητα αξίας 120.000 ευρώ να έχουν εκτοξευτεί ξαφνικά στα 185.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πρέπει να πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ και φόρους αλλά και να χάνουν το δικαίωμα κοινωνικής στήριξης.

Ως Δήμος Παλλήνης, όπως και άλλοι δήμοι, υποβάλαμε επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις ζώνες, ζητώντας την επαναφορά τους στα προ αύξησης επίπεδα.

Ήταν τεράστιο λάθος που για πρώτη φορά δεν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε προβλέπεται εκ του νόμου. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, καθώς πάντα υπήρχε η συμμετοχή και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τώρα, μπροστά στο αρνητικό και παράλογο αποτέλεσμα που έχει προκληθεί, η Πολιτεία οφείλει να μας ακούσει και να λάβει υπόψη το αίτημά μας για μείωση των αντικειμενικών αξιών και επαναφορά τους στα προ αύξησης επίπεδα, για να σταματήσει η κοινωνική αδικία και η υπερβολική οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ