Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Η έρευνα και η καινοτομία στην Κρήτη

Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Η έρευνα και η καινοτομία στην Κρήτη

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Το Τριήμερο Καινοτομίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη, επιβεβαίωσε τη στρατηγική της περιφέρειας για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη διάχυσή τους στην πορεία για την αλλαγή των δομών της περιφερειακής μας οικονομίας.

Μια προσπάθεια που ενδυναμώθηκε με την ίδρυση του Παρατηρητήριου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, μιας δομής που στοχεύει στην ενίσχυση και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση και στην υποστήριξη συνεργασιών, στη διεύρυνση της διαδικασίας της επιχειρηματικής ανακάλυψης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του νησιού μας.

Τα προηγούμενα χρόνια, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αναδύθηκε ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο αρχίζει να εδραιώνει τη θέση του στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας. Αυτό το οικοσύστημα η Περιφέρεια Κρήτης το στηρίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων και των θεσμικών της ορίων. Με αυτό το δεδομένο, μέχρι σήμερα έχουμε εντάξει στη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης 416 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν ενταχθεί 31 επενδυτικά σχέδια με δαπάνες υψηλής καινοτομίας, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ.

Στη νέα προγραμματική περίοδο, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021 – 2027» έχουν προϋπολογιστεί 57 εκατ. ευρώ για την προώθηση της Καινοτομίας και της Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. Στρατηγικός μας στόχος παραμένει η χρηματοδοτική υποστήριξη του περιφερειακού συστήματος έρευνας και καινοτομίας, η προώθηση της λειτουργικής ενοποίησης του περιφερειακού ερευνητικού συστήματος και η αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στους φορείς που δημιουργούν γνώση και σε αυτούς που τη μετασχηματίζουν και την αξιοποιούν εμπορικά σε καινοτόμα και βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες και, βεβαίως, η αναβάθμιση και η στήριξη των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ως φορέων μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να δίνουμε νέα ώθηση στις επιχειρήσεις της καινοτομίας που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν πολλές, νέες θέσεις απασχόλησης, αναδεικνύοντας το ταλέντο, την ευρηματικότητα, την ποιότητα των ανθρώπων μας. Των νέων ανθρώπων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί και οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό λόγο για τον οποίο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έρχονται πια στην Κρήτη και ιδρύουν εδώ παραρτήματα ή κέντρα έρευνας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους αποτύπωμα στον τόπο μας.

Με την ολοκλήρωση των «InnoDays 2022», επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η Κρήτη έχει εισέλθει στον χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και της παγκόσμιας έρευνας, καθώς μέσα από έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιούνται από μεγάλες εταιρίες στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών δημιουργούνται πολλαπλασιαστές της οικονομίας, γεγονός που σημαίνει εξέλιξη. Και η συνεχής εξέλιξη αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν και μελλοντικά ανταγωνιστικές τόσο σε ολόκληρη την ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Είναι καθήκον, επομένως, της Αυτοδιοίκησης και του κράτους να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις σχετικά με αυτό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ