Χρήστος Κωτσούλας: Με έσωσε η ζωγραφική…

Χρήστος Κωτσούλας: Με έσωσε η ζωγραφική…

[Εξομολογήσεις…]

– Το όνειρο να γίνω καπετάνιος δεν το είχα πραγματοποιήσει…

«Αυτό που με δίδαξε αυτή η περιπέτεια του εγκλεισμού σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, χωρίς να είμαι στην ουσία ψυχικά διαταραγμένος, ήταν ότι τα πράγματα μπορούν ν’ ανατραπούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και να μην έχεις εσύ τον έλεγχο.

Όταν τελείωσε η περιπέτεια, έκλεισα το βιβλιαράκι με τα σκίτσα που είχα κάνει και είπα συνεχίζω από εκεί που είχε σταματήσει η ζωή. Δεν θα είχα τολμήσει να το ανοίξω πάλι αυτό το βιβλιαράκι αν δεν είχα μάθει ότι θα γίνει η έκθεση ‘‘Εγκλεισμοί’’ στο Δρομοκαΐτειο – με τη συμμετοχή 48 καλλιτεχνών. Βρήκα τον επιμελητή Δημήτρη Τρίκα και του είπα ότι υπάρχει αυτό το ντοκουμέντο – το βιβλιαράκι με τα σκίτσα που είχα κάνει όσο ήμουν έγκλειστος.

Έχω περάσει πολλές δύσκολες στιγμές στη ζωή μου, αλλά οι 18 εκείνες ημέρες που έζησα εκεί ήταν μια φρίκη. Πήγαν να καταστραφούν όλα εν μια νυκτί. Με έσωσε η ζωγραφική. Σε άλλες φάσεις ίσως η σωτηρία μου να ήταν το αλκοόλ. Κατάλαβα ότι το όνειρό μου, να γίνω καπετάνιος, δεν το είχα πραγματοποιήσει. Έτσι, ένα ωραίο πρωί, γύρισα. Δεν ήταν εύκολη επιστροφή διότι έπρεπε ν’ αποδείξω ότι δεν είμαι ‘‘ελέφαντας’’. Χρειάστηκε να κάνω διπλάσια προσπάθεια για να κερδίσω πάλι τη θέση μου. Έτσι στάθηκα ξανά στα πόδια μου».

Υπογραφή: Χρήστος Κωτσούλας, Εικαστικός


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ