Ν. Δένδιας: Παρακολουθούμε, παρατηρούμε, αλλά δεν ακολουθούμε την τουρκική πολιτική (video)

Ν. Δένδιας: Παρακολουθούμε, παρατηρούμε, αλλά δεν ακολουθούμε την τουρκική πολιτική (video)

Στις επαναλαμβανόμενες απειλές της Τουρκίας -ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ- απάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Άμφισσα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Αθήνας να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Υπογραμμίζοντας ο υπουργός την αποφασιστικότητα της Αθήνας να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η ελληνική απάντηση είναι ότι παρακολουθούμε, παρατηρούμε, αλλά δεν ακολουθούμε την τουρκική πολιτική, τόνισε με έμφαση ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, οι κανόνες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η εφαρμογή τους είναι το Ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Δεν σημαίνει ότι εμείς θα ακολουθήσουμε την ίδια γλώσσα και το ίδιο παράδειγμα είμαστε διαφορετικό πράγμα. Το Ευαγγέλιό μας Πανοσιολογιώτατε, είναι το διεθνές δίκαιο, η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα, η ισότητα, η ισοτιμία των κρατών, δηλαδή ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είμαστε εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα επίσης στη μεγάλη διάρκεια που έχουν οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 3,5 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και μετά την εισβολή κάποια στιγμή μιλούσαν τηλεφωνικά οι κ.κ. Καραμανλής και Ετζεβίτ.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την καθαρή θέση της Ελλάδας. Όπως επεσήμανε, ο ίδιος προσπάθησε πολύ, για τρία χρόνια, να ξαναφτιάξει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. «Αλλά όλα έχουν όριο, όλα έχουν όριο», επεσήμανε. «Εδώ δεν υπήρχε επιλογή», τόνισε χαρακτηριστικά. « Αν εμείς δεχόμαστε μέσα από την εισβολή μιας μεγαλύτερης χώρες σε μια μικρότερη χώρα, ανεξάρτητα αν είχε κάποια δίκια, αν έλεγε κάτι σωστό, ανεξάρτητα από όλα αυτά, τη στιγμή που μια μεγάλη χώρα, η οποιαδήποτε χώρα, εισβάλλει σε μια άλλη χώρα, ό,τι δίκιο και να έχει, ό,τι δικαίωμα και να έχει, έχει εξαφανιστεί […] Τα πράγματα γίνονται άσπρο – μαύρο, καλό – κακό», υπογράμμισε. «Το παράδειγμα της Ρωσίας, αν το προβάλετε στη γειτονιά μας, είναι ακριβώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Με τη δύναμη επιδιώκω να αλλάξω τα σύνορα. Όχι. Εκατό φορές όχι. Δεν γίνεται έτσι. Δεν είχαμε λοιπόν την παραμικρή επιλογή σε αυτό».

Ανέφερε ακόμη, ότι ο ίδιος είναι περήφανος, γιατί «τα 3,5 χρόνια καταφέραμε στο ευρύ πλαίσιο να υπάρχει εθνική ομοψυχία» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και οι βασικές επιλογές να μην αμφισβητηθούν: οι συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, συμφωνίες ιστορικές, η αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η 2η τροποποίησή της, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Σημείωσε δε, πως η Ελλάδα έχει μακρά σχέση με τη Γαλλία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι η πρώτη που αγοράζει όπλα από τη Γαλλία. Όμως, «είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση πείθει την Γαλλική Δημοκρατία να υπογράψει διμερή αμυντική συμφωνία. Η Γαλλία, με μια άλλη χώρα μόνο στον κόσμο έχει διμερή αμυντική συμφωνία: με τη Γερμανία για ιστορικούς λόγους, την υπέγραψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε οι μόνοι».

Ακόμη, υπενθύμισε την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον Αραβικό Κόλπο. Σημείωσε δε, πως όταν το ’20 είχαμε την κρίση με το Όρουτς Ρέις, τα εμιρατινά F-16 ήρθαν και στάθμευσαν στα Χανιά οπλισμένα.

Πηγή: ertnews.gr

Σχολιάστε εδώ