Έντονη κινητικότητα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιες είναι οι δυνάμεις τις ριζοσπαστικής Αριστεράς

Έντονη κινητικότητα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιες είναι οι δυνάμεις τις ριζοσπαστικής Αριστεράς

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των οργανώσεων που στηρίζουν την Πρωτοβουλία για την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στον κινηματογράφο «Studio».

Η εκδήλωση, στην οποία καλούσαν πολλές δυνάμεις, όπως η Αναμέτρηση, η Αριστερή Ανασύνθεση, η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, πλαισιώθηκε με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου εύρους οργανώσεων, αλλά και ανένταχτων του χώρου της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

«Επιβεβαιώθηκε, όπως αναφερόταν ότι οι διαδικασίες ενωτικής συμπόρευσης μπορούν να συσπειρώσουν και να εμπνεύσουν ξανά τον κόσμο που αγωνίζεται και συνδέεται με τους αγώνες της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων συντάχθηκε με την αναγκαιότητα για την ενωτική και μετωπική συμπόρευση του χώρου της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα κινήματα, στους χώρους και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στις πολιτικές μάχες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς, δίνοντας το δικό της μήνυμα προς τον συστημικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστηκαν πολλά για μετωπική συμπόρευση της ριζοσπαστικής Αριστεράς χωρίς αποκλεισμούς, που πιθανόν να είναι μια πορεία, ήδη από καιρό, αναγκαία και αυτονόητη για την επόμενη ημέρα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Υιοθετήθηκε επίσης πρόταση ώστε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η ριζοσπαστική Αριστερά, ενωμένη, να απευθυνθεί στο σύνολο της Αριστεράς για συνεργασία, με την αυτοτέλεια του κάθε χώρου, για να πετύχει, όπως είπαν, το διαφορετικό, ξεχωριστό αποτέλεσμα από τον εγκλωβισμό σε συστημικές επιλογές τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζεται ως δήθεν διέξοδος. Οι θέσεις αυτές θα επιδιωχθεί να αποτελέσουν τη βάση και ενός ευρύτερου διαλόγου με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς.

Παρότι θεωρείται δύσκολο το εγχείρημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα –όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία– που, ενώ δεν εμποδίζουν τη συμπόρευση στα κινήματα, αποτρέπουν τις εκλογικές συμπράξεις, πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας.

Έχει σημασία επίσης τι πιστεύουν κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ οι σοβαροί πρεσβευτές της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αναμέτρηση
Οι υπάρχοντες μετωπικοί σχηματισμοί της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχουν δείξει τα όριά τους εδώ και χρόνια και ακόμα περισσότερο το 2019.

Οι κομματοκεντρικές και μικροπολιτικές λογικές καταγραφής δεν έχουν νόημα, δεν υπηρετούν μία κατεύθυνση συγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια σε ό,τι αντιμετωπίζουμε ήδη και σε ό,τι έρχεται.

Ως Αναμέτρηση θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση μίας ενωτικής πολιτικής συνεργασίας όλων των μαχόμενων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο μέσα στους αγώνες και τα κινήματα, αλλά και σε όλες τις πολιτικές μάχες της επόμενης περιόδου, ακόμα και τις εκλογικές (εθνικές, αυτοδιοικητικές).

Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ)
Σε αυτό το τοπίο και οι επερχόμενες εκλογές έχουν σημασία. Δεν μας καλύπτει ο σοσιαλφιλελεύθερος ΣΥΡΙΖΑ της υπεύθυνης εφαρμογής των συστημικών πολιτικών. Ούτε όμως και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Αναζητούμε μία άλλη προοπτική.

Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά
Η εκδήλωση στο «STUDIO» αποτελεί έναν πρώτο σταθμό στην αναγκαία συζήτηση για να παίξει η ριζοσπαστική Αριστερά καθοριστικό ρόλο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Ένα μέτωπο ριζοσπαστικών δυνάμεων πρέπει να απευθυνθεί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα στο σύνολο της Αριστεράς, παρά τις γνωστές αδυναμίες τους, για συμπόρευση στα κινήματα, αλλά και στις πολιτικές και εκλογικές μάχες, με πλήρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική αυτοτέλεια του κάθε χώρου.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας δεν μπορεί να είναι η περιχαράκωση μιας μειοψηφίας του χώρου, αλλά το άνοιγμα, η διεύρυνση και ενίσχυση του ρεύματος που στηρίζει πολιτικά τους αγώνες του σήμερα και βάζει στόχο να συγκροτήσει δυνατή αριστερή αντιπολίτευση ενάντια σε όποιο κυβερνητικό διαχειριστή του ελληνικού καπιταλισμού προκύψει μετά τις εκλογές.

Συνεδρίαση συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή πανελλαδικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, στις 21 – 22 Γενάρη. Συζήτησε επίσης για τη στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχέση με τις ζυμώσεις στην ευρύτερη αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική Αριστερά και για πιθανές συνεργασίες εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Πλειοψήφησαν οι θέσεις του ΝΑΡ, το ο­ποίο σε δήλωσή του τονίζει ότι «κε­ντρικό ζήτημα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα είναι η πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης, και της συναινετικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι η πρώτη φορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, που οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς κινού­νται συντεταγμένα, με στόχο την εκλογική κάθοδο. Αν τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ