Στη «μάχη» των εκλογών τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στη «μάχη» των εκλογών τα Γλυπτά του Παρθενώνα

–Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες, ύβρεις και υπαινιγμούς

Στη δίνη της πολιτικής πόλωσης και του διχασμού, που ταλανίζει τη χώρα εν όψει εκλογών, και το εθνικής σημασίας ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά το Βρετανικό Μουσείο φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναπατρισμού τους στην Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες, ύβρεις και υπαινιγμούς. Αλλά το κυριότερο (και πιο σοβαρό) είναι ότι εκπέμπουν προς τα έξω μια εικόνα αλληλοσπαραγμού και διχόνοιας, που αν μη τι άλλο υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών.

Αντίθετα με όσα δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει καθ’ οδόν προς τις εκλογές και να κερδίσει πόντους έναντι των πολιτικών αντιπάλων. Στην αντιπολίτευση, πρωτίστως δε στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο και θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης στη μάχη της κάλπης. Και επειδή στην επιστροφή αυτή καθαυτή των Γλυπτών δεν μπορούν να έχουν αντίρρηση, η κριτική τους θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο και στους όρους που θα διέπουν τη συμφωνία που θα υπογραφεί. Ενδεικτικό της αγωνίας που διακατέχει τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι επί ημέρες διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για μια συμφωνία που δεν έχει ακόμη υπογραφεί και κανείς δεν γνωρίζει τους όρους που περιέχει.

Επαναπατρισμός των Γλυπτών
Σε αυτή τους τη στάση συνηγορεί με έναν τρόπο και η κυβέρνηση, με την τακτική που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα. Ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια εν δυνάμει συμφωνία και πως η επιστροφή των Γλυπτών είναι θέμα χρόνου, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος. Γενικόλογες απαντήσεις, διφορούμενες δηλώσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων, που γεννούν ερωτηματικά και προκαλούν υποψίες αλλά και εικασίες. Με βαρύτερη όλων ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα έχει τη μορφή δανεισμού και με συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει θέμα δανεισμού, ακολουθεί την πάγια εθνική θέση για οριστικό επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Αποφεύγει, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών με τους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου. Το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ημέρες από ΜΜΕ της Μεγάλης Βρετανίας κάνει λόγο για μια φόρμουλα που θα παραπέμπει σε συμφωνία πολιτιστικής ανταλλαγής. Το κρίσιμο σημείο θα είναι αν η όποια συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση ή όχι την κυριότητα των Γλυπτών και ποιους όρους θα αποδεχθεί η ελληνική πλευρά. Αν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αμφισβητηθεί η κυριότητα της χώρας μας πάνω στα μνημεία αυτά, η συμφωνία θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι δύο κινήσεις-ματ, που δίνουν λύση!
Τις προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Πολιτισμού. «Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους είναι προφανές ότι ωριμάζει. Πέρασαν δεκαετίες από τότε που το διατύπωσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Μελίνα, αλλά αυτές δεν πήγαν χαμένες», τονίζει σε άρθρο του και προτείνει:

«Ήδη από το 1997 έχω διατυπώσει τη θέση ότι η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να δηλώσει τη βούλησή της να τιμήσει τη βρετανική απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, αναγορεύοντας την ενιαία έκθεσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης ως έκθεση που συνυπογράφει το Βρετανικό Μουσείο, όχι ως “ιδιοκτήτης” ή “δανειστής” αλλά ως “σταθμός” στην επώδυνη διαδρομή που ακολούθησαν τα Γλυπτά μέχρι την επιστροφή τους, που συντελείται ως πράξη σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά την ίδια λογική, η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να είναι πρόθυμη και έτοιμη να συνδιοργανώνει με το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων, περιοδικές εκθέσεις σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων.

Όλα μπορούν να γίνουν με έναν κοινό παρονομαστή ύφους που αρμόζει και στις ελληνικές και στις βρετανικές ευαισθησίες, με αποτέλεσμα την επιστροφή και την ένωση των Μαρμάρων. Οι δύο αυτές κινήσεις μπορούν να επιταχύνουν την επιθυμητή εξέλιξη».

Βάζει πλάτη και η Μενδώνη!
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Στον Παρθενώνα μετουσιώνονται σε τέχνη οι διάλογοι του Πλάτωνα, η αριστοτέλεια λογική, η μαθηματική επιστήμη, η πολιτική σκέψη του Περικλέους, οι αξίες του Δυτικού Κόσμου. Αυτήν τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας δικαιούται να δει, στην ολότητά της, η Ανθρωπότητα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ