Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♣ Με βάση ανάλυση του Σάλομον Φίντλερ, οικονομολόγου της Berenberg Bank, η οικονομία της Ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί την άνοιξη και αργότερα μέσα στη χρονιά θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

♣ Η αύξηση των ζητούμενων τιμών κατοικιών συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στην Αττική η αύξηση φτάνει στο 9,35% και στη Θεσσαλονίκη στο 8,6%, συνολικά δε από το 2018 η μεταβολή διαμορφώνεται στα εντυπωσιακά ποσοστά 31,8% και 52,6% αντίστοιχα.

♣ Οι πωλήσεις του Jumbo στο Μοσχάτο αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το 2021 και μάλιστα έχουν ξεπεράσει κατά διψήφιο ποσοστό ακόμη και αυτές του 2019, προ πανδημίας.

♣ Απόλυτα σωστή πρόταση! Τα καταστήματα, αντί να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, να ανοίγουν την τελευταία, όπως έγινε πρόσφατα, προκειμένου να συνδυάζεται με την «Black Friday». Και επίσης, αντί να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, να ανοίγουν μια επιπλέον Κυριακή κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων.

♣ Τι προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία; Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,1% φέτος και στο 1,8% το 2024. Κατόπιν αυτού, ο ΟΟΣΑ στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα εισηγείται ως πρώτη προτεραιότητα την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος και τη διατήρησή τους στη συνέχεια. Για τις τράπεζες σημειώνει ότι, αν χρειαστεί, θα πρέπει να εξυγιανθούν περαιτέρω για να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη.

♣ Αυτήν τη στιγμή, 31 ελληνικές πόλεις είναι στο τοp 150 για τους βορειοευρωπαίους «ενεργειακούς τουρίστες»! Πρωταθλήτρια έχει αναδει­χθεί η Ισπανία, με 90 ιδανικές περιοχές για τον χειμώνα.

♣ Πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν η δέκατη πέμπτη πιο σημα­ντική διεθνής αγορά του Αεροδρομίου Αθηνών. Υπολογίζεται ότι ο τυπικός Κινέζος κάνει ετησίως 1,4 ταξίδια αναψυχής στην Αθήνα με διάρκεια 11 ημερών, ενώ ο τυπικός Έλληνας ταξιδεύει στην Κίνα 7,2 φορές για επαγγελματικό σκοπό, διαμένοντας περίπου έναν μήνα.

♣ Η Γαλλία προχωρεί σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη! Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως από το 2022 μέχρι και το 2032!

♣ Άγνωστη είναι η έννοια του οκταώρου για τους μισούς εργαζομένους σε 160 χώρες, καθώς είτε δουλεύουν περισσότερες είτε λιγότερες ώρες, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Εργασιακή εβδομάδα 48 ωρών ισχύει για το ένα τρίτο των εργαζομένων.

♣ Κύμα ενστάσεων από τους δήμους για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών! Πρώτος στον χορό των διεκδικήσεων για μείωση σε ΟΛΑ τα δημοτικά διαμερίσματα είναι ο Δήμος Αθηναίων. Οι δήμοι έχουν προθεσμία να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

♣ Κατά 409 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο έναντι αύξησης 121 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

♣ Πάνω από 5,6 δισ. δολάρια ήταν οι επενδύσεις των ελλήνων εφοπλιστών σε μεταχειρισμένα ποντοπόρα πλοία το 2022. Την ίδια ώρα, εισέπραξαν περισσότερα από 5,2 δισ. δολάρια από πωλήσεις πλοίων τους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ