Νότια Κορέα: Σχέδιο για εργασία έως και 69 ώρες την εβδομάδα από 52 που είναι σήμερα – Προτείνει ευέλικτους κανόνες για τις υπερωρίες

Νότια Κορέα: Σχέδιο για εργασία έως και 69 ώρες την εβδομάδα από 52 που είναι σήμερα – Προτείνει ευέλικτους κανόνες για τις υπερωρίες

-H κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προτείνει ευέλικτους κανόνες για τις υπερωρίες, ορισμένοι φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να υποφέρουν…

-Η διοίκηση του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol θέλει να επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται έως και 69 ώρες την εβδομάδα από 52 που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση λέει ότι το σχέδιο, που πρόκειται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι άνθρωποι θα εργάζονταν λιγότερο στο σύνολό τους, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν οικογένειες και να ενισχύουν ένα ποσοστό γονιμότητας που προβλέπεται να φτάσει στο παγκόσμιο χαμηλό 0,7 το 2024.

Σύμφωνα με το Reuters, θα αντικαταστήσει έναν νόμο του 2018 που περιόριζε την εβδομάδα εργασίας σε 52 ώρες – 40 ώρες κανονικής εργασίας συν 12 ώρες υπερωρίες. Το υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο νόμος έχει μείνει πίσω από την εποχή.

«Εάν εργάζεστε σε εργοστάσια παγωτού, για παράδειγμα, μπορείτε να εργάζεστε υπερωρίες εποχιακά, στη συνέχεια να εξοικονομήσετε τις ώρες εργασίας και να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα για να πάτε σε μεγαλύτερες διακοπές», είπε το υπουργείο σχετικά με τη μεταρρύθμιση.

Η πρόταση θα επιτρέψει στους εργοδότες και τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν για το αν θα υπολογίζονται οι υπερωρίες την εβδομάδα, με επιτρεπόμενες 12 ώρες. ο μήνας, με επιτρεπόμενες 52 ώρες, το τρίμηνο, με επιτρεπόμενες 140 ώρες. Ένα εξάμηνο, με 250 ώρες; ή ένα πλήρες έτος, με επιτρεπόμενες 440 ώρες υπερωρίας.

Για καταμέτρηση περιόδων ενός μήνα ή μεγαλύτερου, θα επιτρέπονταν έως και 29 ώρες την εβδομάδα υπερωρίες, για συνολικά 69 ώρες εργασίας σε μία εβδομάδα. Οι υπερωρίες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν αργότερα με άδεια με τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί.

Μόνο το 14% των Νοτιοκορεατών ήταν σε συνδικάτα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να διαπραγματευτούν. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ενώσεις Γυναικών της Κορέας ανέφεραν ότι «μόνο κανονισμοί όπως η 52ωρη εβδομάδα εργασίας και η πίεση από τα εργατικά συνδικάτα μπορούν να προστατεύσουν τις εργαζόμενες από πολλές ώρες εργασίας».

Ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γιουν κατέχουν την πλειοψηφία. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στο σχέδιο, με τη βουλευτή Παρκ Γιονγκ-τζιν από το Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το αποκαλεί “συντόμευση για την εξαφάνιση του πληθυσμού”.

Το υπουργείο Εργασίας απέρριψε τέτοιες επικρίσεις, λέγοντας ότι η πρόταση “θα πρόσθετε περισσότερες επιλογές”.

Πάνω από το 18% των Νοτιοκορεατών εργάζονταν περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα στη 10η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2021, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – ο πέμπτος υψηλότερος μετά την Τουρκία, το Μεξικό, την Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

Η κίνηση χαιρετίστηκε από τις μεγάλες ομάδες λόμπι επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Korea Enterprise Federation, η οποία την περιέγραψε ως «αναγκαία». Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είναι δύσπιστοι ότι η νέα πρόταση θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται.

Η παράταση των ωρών εργασίας, έστω και προσωρινά, επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, δήλωσε ο Lee Min-Ah, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Chung-Ang.

«Όταν οι άνδρες σύντροφοι εργάζονται περισσότερο, η οικονομική δραστηριότητα των γυναικών θα αποθαρρύνεται και η ευθύνη τους για τη φροντίδα των παιδιών θα αυξηθεί», είπε η Lee.

Η χώρα έχει ήδη το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο και έναν πληθυσμό που γερνά ταχέως. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας κορυφώθηκε στα 38 εκατομμύρια το 2019 και αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερα από 9 εκατομμύρια έως το 2040, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Lee Yoon-sun, ένας 29χρονος υπάλληλος γραφείου, είπε ότι το να δουλεύεις ώρες υψηλής έντασης και μετά να παίρνεις άδεια θα ήταν ενοχλητικό.

«Το να εργάζεσαι πολλές ώρες όταν έχεις βαρύ φόρτο εργασίας και μετά να ξεκουράζεσαι όταν είσαι λιγότερο απασχολημένος φαίνεται σαν ένα μοτίβο που θα οδηγήσει σε μια ακανόνιστη ζωή, επηρεάζοντας την απόκτηση παιδιών και τη φροντίδα τους», είπε ο Lee, ο οποίος δεν έχει παιδιά.

Άλλοι εργαζόμενοι λένε ότι το νέο σχέδιο αγνοεί πολλές από τις πολιτιστικές και κοινωνικές αποχρώσεις της εργασίας στη Νότια Κορέα.

«Αν είναι 6 μ.μ., δεν τρέχεις απλά έξω από την πόρτα, φοράς προσεκτικά τα ρούχα σου και φροντίζεις να προσέχεις τι κάνουν οι συνάδελφοί σου, ώστε να μην είσαι αυτός που φεύγει όσο όλοι οι άλλοι ακόμα δουλεύουν», είπε. Ο Άλμπερτ Κιμ, ένας 27χρονος που ζει στη Σεούλ, ο οποίος επίσης δεν έχει παιδιά. «Υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες που θα ήθελα να είχε αντιμετωπιστεί η πρόταση».

Με πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο Cafe owner Ma Seung-duk works at a healing sleep cafe in Seoul, South Korea, January 12, 2023.Reuters/Heo Ran

Σχολιάστε εδώ