Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♣ Στα 10 χρόνια παραγράφονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, α­πό τη στιγμή που ο α­σφαλιστικός φορέας δεν τα αναζητεί. Η παραγρα­φή αφορά οφειλές ύ­ψους περίπου 1 δισ. ευ­ρώ έ­ναντι συνολικών ο­φειλών προς τον ΕΦΚΑ άνω των 45,5 δισ. ευρώ.

♣ Η Γερμανία εξασφαλίζει πετρέλαιο από το Καζακστάν, 1,2 εκατ. τόνων, μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

♣ Άλμα ταξιδιωτικής κίνησης αναμένεται από την Κίνα. Πριν από την πανδημία, η χώρα ήταν η υπ’ αριθμόν ένα πηγή τουριστών, με 150 εκατομμύρια Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

♣ Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα και κυμαίνονται πλέον στα 1.800 δολάρια η ουγγιά. Ρωσία και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022 «πρωταθλήτρια» ήταν η Τουρκία, που αγόρασε 31 τόνους! Το 2022 οι Κεντρικές Τράπεζες αγόρασαν συνολικά 673 τόνους χρυσού.

♣ Να μην ξεχνάμε τη βοήθεια που πρόσφερε η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Πολλά πολύτιμα υλικά ήρθαν από την Κίνα. Το τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής μασκών υψηλής προστασίας, που ήταν το μοναδικό στον κόσμο, βοήθησε την τροφοδοσία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε την Κίνα.

♣ Ζημίες-ρεκόρ, ύψους 143 δισ. δολαρίων, κατέγραψε το 2022 η Τράπεζα της Ελβετίας. Και για δεύτερη φορά στην ιστορία της δεν θα δώσει μέρισμα σε κυβέρνηση και μετόχους.

♣ Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 50,11 δισ. ευρώ από 36,40 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σημειώνοντας αύξηση 37,7%. Ταυτόχρονα, το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 35,15 δισ. ευρώ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ