Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♣ Οι ΗΠΑ βρέθηκαν το 2022 στην κορυφή των εξαγωγέων LNG, μαζί με το Κατάρ, ενώ η Αυστραλία παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο. Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη χώρα σε εισαγωγές του καυσίμου το 2022, θέση που προηγουμένως κατείχε η Κίνα.

♣ Μειώθηκαν οι καταθέσεις! Συνολικά, το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ο ιδιωτικός τομέας έχασε 1,141 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 550 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο κατά 591 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 409 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων κατά 182 εκατ. ευρώ.

♣ Το επισημαίνει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυ­ντής του ΙΟ­ΒΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η παρακολούθηση της αγοράς με λεπτομερή και αξιόπιστα δεδομένα λείπει και έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες ευεργετική βάση για σχεδιασμό πολιτικών».

♣ Να και κάτι που αρχίζει να λείπει από την ελληνική αγορά. Πρόσφατη έκθεση για την πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία αποκάλυψε ότι μέχρι και 800.000 ναυτικοί θα χρειαστούν έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 κάποιας μορφής εκπαίδευση ή εξοικείωση με τα καύσιμα, την τεχνολογία και τα πλοία του μέλλοντος.

♣ Το άξιζαν… Τέσσερις γυναίκες, δύο από τον ιδιωτικό τομέα και δύο από το Λιμενικό Σώμα, βραβεύθηκαν για τη συνολική τους παρουσία στον τομέα τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε η WISTA Hellas – Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας και του Εμπορίου. Στις ναυλομεσίτριες Λιόνα Μπαχά και Μαρία Λιβανού απονεμήθηκε το «Leadership Award» και στις υποπλοιάρχους Ουρανία Ζαφειρίου και Δέσποινα Χουχουρέλου δόθηκε το Βραβείο του Λιμενικού Σώματος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ