Ο Τσαβούσογλου προτρέπει την Ουάσινγκτον στο ζήτημα πώλησης F-16 και ζητά να τηρηθούν οι ισορροπίες – Διευκρινίσεις State Department
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει αποφασιστικότητα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία για το πότε θα στείλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για τα F-16 και εξαπέλυσε για άλλη μία φορά επίθεση κατά της Ελλάδας.
Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε:
«Βλέπουμε πως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τον τελευταίο καιρό, με δηλώσεις κάποιων που προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση, η ισορροπία των δύο χωρών να έχει επιδεινωθεί στην πράξη. Αλλα μιλάμε και για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών.
Δεν μιλώ μόνο με τον Μενέντεζ και μερικούς άλλους που προσπαθούν να μην λάβει η Τουρκία τα F-16. Αλλά μιλάμε και για το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών.
Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης και στέλνει εκεί όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και δεν έχουμε δει ούτε μια δήλωση από τις ΗΠΑ».
State Department: Διευκρίνιση για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν
Οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ σε ανταπόκριση από τις ΗΠΑ της Λένα Αργύρη.
Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.
Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις αφορούσαν στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η SSB να μην συμμετέχει στη συναλλαγή. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB.
(Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»).
Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».