Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♣Το τίμημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ ακριβό. Το Brexit κόστισε στη Βρετανία τουλάχιστον το 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, το 11% των επενδύσεων και το 7% του εμπορίου της. Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 3% περίπου ετησίως οι τιμές των τροφίμων το 2020 και το 2021.

♣Τον Σεπτέμβριο του 2022 η συνολική βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν αυξημένη κατά 4,9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Η βιομηχανία έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό και στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ.

♣Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr ανέρχο­νται σε 1.506 και αφορούν 11 κατηγορίες, όπως εργασία και ασφάλιση, δικαιοσύνη, υγεία και πρόνοια και γεωργία.

♣Και από τον ιδιωτικό τομέα αναζητεί πλέον γενικούς διευθυντές ο e-ΕΦΚΑ. Οι νέοι γενικοί διευθυντές θα έχουν τριετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 19 Ιανουαρίου.

♣Η Γλυφάδα σήκωσε μπαϊράκι! Ζητάει μείωση των αντικειμενικών αξιών. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε έως και 450%, τονίζει δημοτικός σύμβουλος σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών.

♣Το 87% των ελλήνων καταναλωτών κάνει αγορές από διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, με το ποσοστό αυτό να είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά. Ο μέσος όρος των Ευρωπαίων που αγοράζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού διαμορφώνεται στο 74% για το 2022.

♣Σε καθοδική πορεία βλέπουν οι αναλυτές να κινείται και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός. Με βάση την πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας, ο εθνικός δείκτης θα είναι κάτω από 8% έναντι 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η υποχώρηση από το 12% του Σεπτεμβρίου. Με βάση αυτή την εκτίμηση της Εθνικής, ο δείκτης το 2022 διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 9,6% – 9,7%, όσο και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

♣Δυνατότητα μεταγραφής από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ, το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Α­σφάλισης, που έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, έχουν εντός του 2023 όλοι οι ήδη εργαζόμενοι που είναι κάτω των 35 ετών, όπως και αυτοί που δεν είχαν έως σήμερα επικουρικό Ταμείο.

♣Η Fraport επεκτείνεται συνεχώς. Ξεκίνησε το 2016 με 25,01 εκατ. ταξιδιώτες και το 2022 οι ταξιδιώτες ανήλθαν σε 31 εκατ. Στις πρώτες θέσεις είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, το Άκτιο και η Σκιάθος και ουραγός είναι η Θεσσαλονίκη.

♣Η Ιταλία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Είναι η περισσότερο εκτεθειμένη σε μια κρίση χρέους, καθώς τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της και να αγοράσει λιγότερα ομόλογα.

♣Τραπεζικά στελέχη και αναλυτές ονομάζουν το 2023 «χρονιά των τόκων», καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι χρονιά επανόδου των τραπεζών σε σταθερή κερδοφορία, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος. Οδηγό θα αποτελέσουν τα αυξημένα έσοδα που πυροδοτεί η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

♣Στη Βρετανία το 2022 έκλεισαν 17.145 καταστήματα. Ο αριθμός των λουκέτων ήταν αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με το 2021.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ