Κ. Χατζηδάκης: Βασική μας προτεραιότητα τη νέα τετραετία οι μισθοί των εργαζομένων

Κ. Χατζηδάκης: Βασική μας προτεραιότητα τη νέα τετραετία οι μισθοί των εργαζομένων

 Στην τροπολογία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το έτος 2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια.

«Εσείς μιλάτε με συνθήματα, εμείς απαντάμε με κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα. Αυτό εξηγεί γιατί είστε κολλημένοι στις δημοσκοπήσεις». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο και που προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επιτάχυνση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού και διευκρινίζει ότι το «επίδομα εργασίας» της ΔΥΠΑ χορηγείται στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται σε θέση πλήρους απασχόλησης.


Κ. Χατζηδάκης: Καταρρίπτουμε τους μύθους της αντιπολίτευσης με έργο

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «μύθο» το ότι δήθεν δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα. «Υπάρχουν 682 τέτοιες συμβάσεις, κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές. Αυτά είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Όπως το ότι πήραμε τον κατώτατο μισθό από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 650 ευρώ, τον πήγαμε στα 713 ευρώ με δυο αυξήσεις το 2022 και θα τον αυξήσουμε κι άλλο την 1η Απριλίου, κατά ένα σημαντικό ποσοστό που θα ισορροπεί μεταξύ της στήριξης των εργαζομένων και της  μη υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όπως το ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5% το καλοκαίρι του 2019 και το Νοέμβριο υποχώρησε στο 11,4%. Όπως το ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΥΠΑ  έβγαζε κάθε χρόνο προγράμματα για προσλήψεις 10.000 ανέργων και εμείς με μια μόνο προκήρυξη βγάλαμε 68.000 θέσεις εργασίας».

Ο  ίδιος αναφέρθηκε επίσης  στα απολογιστικά στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το 2022 που συνιστά μια «αξονική τομογραφία της αγοράς εργασίας» που έδειξε –όπως είπε- ότι  κατά το περασμένο έτος ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 263.000 και οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4%.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε έκπληκτος για την τοποθέτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μερική απασχόληση, στο μέτρο που «ως σοσιαλιστικό κόμμα θα περίμενα να ήταν υπέρ της πλήρους απασχόλησης». Τόνισε ότι «Στην Ελλάδα μερικοί κακοί εργοδότες χρησιμοποιούν την μερική απασχόληση για να κάνουν κόλπα στην αγορά εργασίας, για να βαφτίζουν τα 8ωρα, 4ωρα και να γλυτώνουν έτσι με αθέμιτο τρόπο μισθούς και εισφορές. Γι αυτό θεσπίσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και απαντά σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, της «κλοπής» χρόνου εργασίας και υπερωριών. Γι αυτό και επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Και γι αυτό θέλουμε να δίνουμε το επίδομα εργασίας σε όσους προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, για να αποθαρρύνουμε τέτοιες πρακτικές».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι επί της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, το ποσοστό των προσλήψεων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στο 51,5% από 45% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις προσλήψεις εργαζομένων μερικής απασχόλησης περιορίστηκε μεν στο 39,5% (από 42%), παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα. «Δεν μας ικανοποιούν αυτά τα νούμερα και γι αυτό προωθούμε τα μέτρα που ανέφερα. Δεν πανηγυρίζουμε, ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για τους εργαζομένους. Μια από τις βασικές προτεραιότητές μας  στην επόμενη θητεία μας θα είναι οι μισθοί. Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε τη συνεχή καταστροφολογία. Εσείς συνεχίστε να κάνετε αυτή την αντιπολίτευση, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


Σχολιάστε εδώ