Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το «σκάνδαλο» της «Κιβωτού» έπληξε τα φιλόπτωχα

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το «σκάνδαλο» της «Κιβωτού» έπληξε τα φιλόπτωχα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Το τελευταίο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου έγινε τον Δεκέμβριο του 2007.

Ήταν ίσως οι τελευταίες καλές εποχές για τα φιλανθρωπικά ταμεία της Εκκλησίας, με τη βοήθεια του λαού. Έπαιξε ρόλο βέβαια και η πληθωρική προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, καθώς μία του λέξη αρκούσε να συγκινήσει πλήθος κόσμου.

Σήμερα, μεγάλες ομάδες πιστών, οι οποίες χρόνια στηρίζουν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους μετά τις εξελίξεις, κυρίως, με την «Κιβωτό του Κόσμου». Κομβικός παράγοντας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφραζε τη λύπη του για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη ο «Έρανος της Αγάπης». Με βάση τα δεδομένα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτοί που ασχολούνται με το έργο της Εκκλησίας δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την καχυποψία που διακατέχει πλέον το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Οι εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» αλλά και η απόφαση των διωκτικών Αρχών και της κυβέρνησης για εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις ΜΚΟ-δομές προβληματίζουν το σύνολο των μητροπολιτών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι πιστοί αντιμετωπίζουν µε δυσπιστία κάθε φιλανθρωπική πρωτοβουλία.

Αν και επισήμως η Εκκλησία έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι όλες οι δομές της λειτουργούν με το γράμμα του νόμου, στις μητροπόλεις αλλά και σε ναούς που έχουν αναπτύξει κοινωνικό έργο παρατηρείται μεγάλη μείωση των εσόδων. Πλέον στο στόχαστρο των Αρχών είναι οι δωρεές και τα έσοδα από το παγκάρι, η αξιοποίηση της περιουσίας αλλά και πώς αυτά διατίθενται. Από το 2010 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης, του κορονοϊού και τώρα του ενεργειακού κόστους, τα έσοδα των ναών έχουν μειωθεί από 35% έως και 70%.

Το πόσο σημαντικό είναι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προκύπτει από τα στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα µε αυτή, έχουν στηριχθεί 500.000 άτομα. Περίπου 2.250 είναι συνολικά οι δομές της Εκκλησίας σε όλη τη χώρα, οι δε εθελοντές ανέρχονται στους 20.000, αριθμός ο οποίος αυξάνεται όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι.

Το πρόβλημα με τη μείωση των εσόδων των φιλοπτώχων ταμείων δεν δημιουργήθηκε μόνο του. Είχε αφορμή. Τελευταία ήταν η περίπτωση της «Κιβωτού». Αν και η οργάνωση δεν ανήκε στην Εκκλησία, το γεγονός ότι επικεφαλής της ήταν ένας ιερωμένος έκανε τη ζημιά. Ο ίδιος ανήκε στην Εκκλησία. Με δεδομένο ότι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας πρέπει να συνεχιστεί στο ακέραιο, εναπόκειται στην ίδια την επίσημη εκκλησία να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες και να πείσει τον απλό δύσπιστο πολίτη, που δικαιολογημένα ανησυχεί για το πού πάει ο οβολός του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ