Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Ποιοι δαιμονοποιούν την αυτοδυναμία;

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Ποιοι δαιμονοποιούν την αυτοδυναμία;

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Η Ελλάδα διέθετε παραδοσιακά ένα εκλογικό σύστημα που έδινε μπόνους στο πρώτο κόμμα, επιτρέποντας τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ακόμη και με το 37% – 38% της λαϊκής ψήφου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ως πάγιο αίτημα την «απλή και άδολη» αναλογική, στις δεύτερες εκλογές του 2015 όχι μόνο δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερο αλλά και εκμεταλλεύθηκε το μπόνους των 50 εδρών, αν και διαχρονικά το απέρριπτε.

Στη συνέχεια, το 2016, διαπιστώνοντας ότι είναι πλέον δεύτερο κόμμα, ψήφισε ένα αναλογικότερο σύστημα, εξαιτίας του οποίου οδεύουμε φέτος σε διπλή εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου ότι απαιτεί ποσοστό της τάξεως του 45% με 46% για την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Τα πολιτικά σενάρια που συζητούνται αφορούν τη δεύτερη κάλπη και θα πρέπει να στηρίζονται σε κάποια δεδομένα. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ρητά ότι δεν διεκδικεί μια κυβέρνηση ηττημένων. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να λειτουργεί ως παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, δηλώνοντας ότι θέλει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί μια «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ποτέ δεν θα σκεφτόταν συμμαχία με την Ακροδεξιά.

Το συμπέρασμα που εύλογα προκύπτει είναι ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ στη δεύτερη κάλπη αποτελεί μονόδρομο, όχι γιατί τα σενάρια συνεργασίας δεν ευδοκιμούν, αλλά γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση συνιστά εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και τριάμισι χρόνια πέτυχε πολλά, και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις. Απέδειξε έμπρακτα ότι ξέρει να κρατά το πηδάλιο σταθερό ακόμη και στα πιο φουρτουνιασμένα νερά.

Η χώρα έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση γιατί βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε όλα όσα πετύχαμε αυτά τα τριάμισι χρόνια.

Είναι καλύτερο για τη χώρα να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση, γιατί χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα, χωρίς τριβές ή κωλυσιεργίες.

Εάν είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας, είναι προφανές ότι πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων τριάμισι ετών θα είχαν καθυστερήσει ή ακόμη και σταματήσει, προσκρούοντας σε διαφωνίες των κυβερνητικών εταίρων.

Στις κάλπες, οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία ΝΔ και η σύγκριση θα είναι εύκολη.

Θυμούνται πολύ καλά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο, τα capital controls, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, τις περικοπές των συντάξεων, την οικονομική δυσπραγία, την επενδυτική απραξία και τη φοροεπιδρομή, που τσάκισε τη μεσαία τάξη.

Γνωρίζουν, όμως, εξίσου καλά ότι από το 2019 η πατρίδα μας γύρισε σελίδα.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 ήταν διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το 2023 προβλέπεται να είναι τριπλάσια.

Η πατρίδα μας έγινε πόλος έλξης κολοσσών, όπως, μεταξύ άλλων, η JP Morgan, η Google, η Microsoft, η Volkswagen, η Pfizer, η Amazon και η Cisco.

Η ανεργία μειώθηκε από 17,6% το καλοκαίρι του 2019 σε 11,4% σήμερα, με 270.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προβεί σε 12 αναβαθμίσεις των προοπτικών και της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 34%, ενώ μειώθηκαν και 30 ακόμη φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εξαγωγές μας από 20% του ΑΕΠ, που ήταν το 2010, εκτοξεύθηκαν στο 40%, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τον εξωστρεφή και ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στην ΕΕ.

Πάνω από όλα, όμως, αποκαταστάθηκε το διεθνές κύρος της χώρας και η Ελλάδα από ουραγός έγινε πρωταγωνιστής και συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Επίσης, κομβικής σημασίας κινήσεις ήταν η σύναψη νέων ισχυρών διεθνών συμμαχιών και το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που εξασφαλίζει υπεροπλία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημαντικά επιτεύγματα ήταν ακόμη τα άλματα στον τομέα της ψηφιοποίησης και η αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν γιατί η ΝΔ φαντάζει ως η πιο σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναζητεί συνεργασία με ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως άλλωστε έχει ήδη έμπρακτα αποδείξει.

Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, η ΝΔ μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος, όχι ως ένδειξη κομματικής αλαζονείας, αλλά ως συνθήκη συνέχειας και σταθερότητας για τη χώρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ