Οργή φιλοβασιλικών κατά Μητσοτάκη – Στην κηδεία η… μισή κυβέρνηση!

Οργή φιλοβασιλικών κατά Μητσοτάκη – Στην κηδεία η… μισή κυβέρνηση!

• Απειλούν να καταψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές
• Σε Κασιδιάρη και Μπογδάνο οι δυσαρεστημένοι

Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήρθε στην πλέον ακατάλληλη χρονική περίοδο για τον… Κυρ. Μητσοτάκη. Παραμονές εκλογών. Ήρθε να προστεθεί στα δυσμενή απρόοπτα (πανδημίες, κρίσεις, θεομηνίες κ.ά.) που στιγμάτισαν την πρωθυπουργική του θητεία και –το κυριότερο– υπονομεύουν τις προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία. Το διαδικαστικό (τελετουργικό) της κηδείας-ταφής του τέως βασιλιά ήταν εξ ορισμού ένα περίπλοκο και δύσκολα διαχειρίσιμο ζήτημα.



Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη αναμένεται να εξελιχθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου


Όποια κι αν ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού, θα είχε «ευχαριστημένους» και «δυσαρεστημένους». Η τελική απόφασή του η κηδεία να είναι ιδιωτικής φύσεως (άρα όχι δημοσία δαπάνη) και με λιτό τελετουργικό (χωρίς λαϊκό προσκύνημα) είχε αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να είναι συνεπής ως προς τον κεντρώο προσανατολισμό τον οποίο έχει δώσει στη Νέα Δημοκρατία από την εκλογή του στην αρχηγία. Με συνέπεια, ωστόσο, να «σηκώσει» ένα κύμα δυσαρέσκειας (ή και οργής) από τους εναπομείναντες βασιλικούς ανά την επικράτεια αλλά και, κατά τα φαινόμενα, όχι μόνο από αυτούς. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που ιδεολογικά κινούνται στον χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς διαμαρτύρεται με ένταση και κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη για μικροψυχία και προσβολή προς το πρόσωπο του εκλιπόντος.

Ορισμένοι τον εγκαλούν ότι αποφάσισε και ενήργησε υπό τον φόβο της Αριστεράς και άλλοι ότι στοχεύει στις ψήφους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κεντρώων. Αρκετοί από αυτούς που αντιδρούν και διαμαρτύρονται είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2019 τη Νέα Δημοκρατία και τώρα απειλούν να γίνουν… κοψοχέρηδες. Και στις εκλογές που έρχονται να στηρίξουν άλλο κόμμα.

Το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο σε περιοχές που παραδοσιακά συγκεντρώνουν πολλούς υποστηρικτές της μοναρχίας και του τέως βασιλιά. Στην παρούσα φάση, οι πιο έντονες αντιδράσεις προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπιζε ήδη αρκετά προβλήματα και τώρα φαίνεται να απέκτησε και ακόμη ένα.

Η ανησυχία στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών είναι εμφανής και έντονη. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν την αγωνία τους για το κατά πόσο το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα τμήμα των δυσαρεστημένων θα κατευθυνθεί προς την Ελληνική Λύση και την Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής (Κ. Μπογδάνος).
Ορισμένοι θεωρούν ότι οι δυσαρεστημένοι φιλοβασιλικοί μπορεί να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα βάλουν στη Βουλή το κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη. Τις ψήφους, πάντως, θα διεκδικήσουν ακόμη οι Θ. Τζήμερος και Φ. Κρανιδιώτης.

Ο πρώτος, μάλιστα, προέβη σε μια μάλλον υποστηρικτική προς τον τέως ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και έχουν φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης –σύμφωνα με πληροφορίες– εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος για την ορθότητα της απόφασής του. Εκτιμά, μάλιστα, ότι προϊόντος του χρόνου θα μειωθεί η έ­νταση των διαμαρτυριών και η υπόθεση θα εκτονωθεί.

Στην κηδεία η… μισή κυβέρνηση!

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη αναμένεται να εξελιχθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει το γεγονός προκειμένου να μη δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις πέφτει στο κενό και τα πράγματα τείνουν να βγουν εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αυριανή κηδεία θα μετεξελιχθεί σε παγκόσμιο γεγονός και θα κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Αφενός διότι στην Αθήνα θα βρεθούν δεκάδες βασιλείς, δούκες και εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών από ολόκληρη την Ευρώπη. Και αφετέρου διότι θα υπάρχει κοσμοσυρροή από απλούς πολίτες.

Η προοπτική αυτή υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να κάνει βήματα πίσω προκειμένου να αμβλυνθεί το κλίμα οργής σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Πρώτον, αποφάσισε ότι στη νεκρώσιμη ακολουθία η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Π. Πικραμμένος και όχι μόνο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, όπως ήταν η αρχική απόφαση. Δεύτερον, σιωπηρά το Μαξίμου έδωσε το «ok» ώστε να παραστούν στην κηδεία όποια στελέχη το επιθυμούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από πέντε – έξι υπουργοί θα παραστούν, πολλοί περισσότεροι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Λόγω εκλογών, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα θελήσουν να… ψαρέψουν ψήφους στα βασιλικά νερά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ