Μάκης Κουρής: Ούριος άνεμος στα ελληνικά πανιά

Μάκης Κουρής: Ούριος άνεμος στα ελληνικά πανιά

–Σε οικονομία, τουρισμό, μισθούς, με το οικονομικό κλίμα να βελτιώνεται

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Όλα δείχνουν ότι πλέον η χώρα μας έχει πρύμα τον καιρό, δεν φαίνονται στον ορίζοντα σύννεφα και αστροπελέκια, με τον «καπετάνιο» να μην ανησυχεί ότι θα χρειαστεί να αλλάξει ρότα το καράβι.

Από όλες τις πλευρές τα νέα που μας έρχονται είναι καλά, όλες οι πληροφορίες είναι θετικές, ο «καπετάνιος» είναι ήσυχος. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων εννέα μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει καθυστερήσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους στη θέρμανση, ενώ η γενικότερη, αν και μικρή, υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει διευκολύνει αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη, θετικά αναμένεται να επιδράσουν στην οικονομία οι αυξήσεις στις συντάξεις, όπως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τον τουρισμό, μετά τη χειμερία νάρκη της πανδημίας, αρχίζει να πιάνει ήρεμα λιμάνια, με τη ζήτηση να αυξάνεται όσο προχωράει ο χειμώνας, αν και για την ώρα από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων της χώρας ανοιχτά παραμένουν μόλις τα 2.000.

Ώθηση αναμένεται να δώσουν ο συνεδριακός τουρισμός, ο αστικός τουρισμός, οι εκδηλώσεις γύρω από τον πολιτισμό, ο αθλητισμός, το γκολφ, τα χιονοδρομικά, οι αθλητικές δραστηριότητες ορεινού χώρου, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός φύσης (οικοτουρισμός – αγροτουρισμός).


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ