Κυβέρνηση με την πρώτη θέλουν στο ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση με την πρώτη θέλουν στο ΠΑΣΟΚ

• Γιατί στη Χαρ. Τρικούπη φοβούνται τις δεύτερες εκλογές

Στη λογική τού «ή ταν ή επί τας» θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές (με την απλή αναλογική), καθώς από την έκβαση της αναμέτρησης θα εξαρτηθεί το αν το Κίνημα θα εδραιώσει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ή θα μπει σε φθίνουσα πορεία χωρίς προοπτικές. Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «μάχη χωρίς αύριο», που θα πρέπει να δοθεί συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που είναι διαθέσιμες.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις (πρώτες) εκλογές είναι να συγκεντρώσει ένα υψηλό (ισχυρό) ποσοστό, που θα του επιτρέψει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες και να καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αν και δεν το λένε ευθέως και ανοιχτά, ο πήχης έχει μπει στο 12% – 14%, κι αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταστήσει σαφές ότι ο τελευταίος θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αποτραπούν οι επαναληπτικές εκλογές και να μην μπει η χώρα σε μια περίοδο παρατεταμένης ακυβερνησίας.

Σε περίπτωση δε που αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο κ. Ανδρουλάκης θα καταγγείλει ευθέως τους πολιτικούς αρχηγούς που θα αρνηθούν τη συνεργασία ότι βάζουν τις κομματικές επιδιώξεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες τους πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν δεύτερες εκλογές διότι ανησυχούν ότι λόγω του κλίματος πόλωσης που θα δημιουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ) είναι πολύ πιθανό να συμπιεστούν τα άλλα κόμματα και να χάσουν δυνάμεις. Ενδεχομένως ένα τμήμα των ψηφοφόρων τους να θελήσει στις επαναληπτικές εκλογές να επιλέξει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση και να μπει τέλος στην αστάθεια και στην αβεβαιότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί ό,τι θα έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές να το χάσει στις δεύτερες και το Κίνημα να μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και τριβών, που μόνο καλό δεν θα φέρουν. Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το σενάριο μιας αποτυχίας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να μείνει (στις πρώτες εκλογές) μακριά από τον στόχο που έχει βάλει. «Αν ο ελληνικός λαός μάς δώσει ένα 8%, εμείς θα καθίσουμε στη γωνία, κι ας κάνουν κυβέρνηση αυτοί που θέλουν και μπορούν», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.

Αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ομαλές θα είναι για το Κίνημα. Αναπόφευκτα, θα αμφισβητηθεί η προεκλογική τακτική του Κινήματος και κατ’ επέκταση και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ