Νίκος Δένδιας – Ακτή του Ελεφαντοστού: Σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα

Νίκος Δένδιας – Ακτή του Ελεφαντοστού: Σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα

Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ακτή του Ελεφαντοστού πραγματοποιεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας, με την οποία ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Αφρική. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός στο Αμπιτζάν, στη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής του Ελεφαντοστού, από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουαταρά (Alassane Ouattara).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως το κύριο θέμα της συζήτησής του με τον Πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού είχε να κάνει με την κοινή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο χωρών.

Ενώ πριν την έναρξη του γεύματος εργασίας με την Υπουργό Εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού, Kandia Camara ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Ακτή Ελεφαντοστού. Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται αυτή την όμορφη και σημαντική χώρα και είχα επιπλέον την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού και να του επιδώσω πρόσκληση της Προέδρου μου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Σκοπός της επίσκεψής μου εδώ είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας και η ενδυνάμωση των σχέσεών μας με την πολύ σημαντική χώρα σας. Και οφείλω να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η γεωγραφική μας εγγύτητα και οι αλληλένδετες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για τους πολίτες μας, καθιστούν την Ακτή Ελεφαντοστού έναν πολύ σημαντικό εταίρο για εμάς. Επίσης, παρατηρούμε ότι είστε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αφρική και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των σχέσεών μας μαζί σας.

Χαίρομαι επίσης που ο Πρόεδρος, αλλά και η συνάδελφός μου Υπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζουν την ανάγκη, την αναγκαιότητα των επενδύσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού. Καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προκειμένου να διευκολύνουμε αυτές τις επενδύσεις, να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Οφείλω να πω ότι σήμερα ξεκινάμε να το υλοποιούμε αυτό με την υπογραφή ενός μνημονίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών μας υπηρεσιών. Συνεπώς, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, ενώ προωθούμε και ένα προσχέδιο Μνημονίου Συνεννόησης για τη στρατιωτική εκπαίδευση, το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και ελπίζουμε να υπογράψουμε στο μέλλον.

Οφείλω να πω ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να εξετάσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η Ελλάδα έχει σημαντική εμπειρία στον

τουρισμό, στις κατασκευές, τόσο σε αστικά όσο και σε αγροτικά έργα, διαθέτει σημαντική εμπειρία στην παραγωγή προηγμένων δομικών υλικών, στην παραγωγή ενέργειας, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, στην τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών και στις υπηρεσίες υγείας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες οι επιχειρηματικές μας κοινότητες θα μπορούν να συνεργαστούν και να εκπονούν επιτυχημένα έργα.

Επίσης, είχα τη χαρά να πω στον Πρόεδρο αλλά και στην αγαπητή συνάδελφο ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Ο ελληνόκτητος στόλος, ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο. Απλά για να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα, το 50% των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μεταφέρονται με πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας. Και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο Κόλπος της Γουινέας είναι μια πολύ σημαντική θαλάσσια διαδρομή. Και η ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Ανυπομονώ επίσης για τη συζήτησή μου με την Υπουργό, προκειμένου να αποκτήσω μία πιο σαφή εικόνα του συνόλου των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή του κόσμου.

Θα ήθελα δε να επαναλάβω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού για την υπεύθυνη, συνετή και επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης στην υπόθεση των 49 στρατιωτών που κρατούνταν επί μήνες από τις αρχές του Μάλι.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος αυτού. Είχαμε δε επίγνωση των προκλήσεων που προέκυψαν για την Ακτή Ελεφαντοστού εξαιτίας αυτής της μακράς κράτησης κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών. Επιτρέψτε μου επομένως να επαναλάβω και πάλι τα θερμότατά μας συγχαρητήρια.

Θα ήθελα να περάσω σε ένα άλλο θέμα, στο θέμα των διεθνών οργανισμών. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη συμφωνία κοινής υποστήριξης των υποψηφιοτήτων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – η Ελλάδα υποστήριξε την υποψηφιότητά σας για την περίοδο 2018-2019 και η Ακτή Ελεφαντοστού θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά μας για την περίοδο 2025-2026. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω για αυτή την υποστήριξη.

Η Ελλάδα έγινε μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας το 2006. Πρόκειται για έναν ακόμη διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο του οποίου θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε.

Τέλος, η Ελλάδα είναι περήφανο μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολλά έργα και πρωτοβουλίες που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αφρική. Θα θέλαμε να εργαστούμε μέσω της προσέγγισης «Team Europe», προκειμένου να διευκολύνουμε τα έργα, τις συνεργασίες και την κοινή κατανόηση υπό την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα. Πιστεύαμε πάντοτε ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει περισσότερο την Αφρική. Και επίσης, η Ευρώπη οφείλει να εκτιμήσει ότι η Αφρική δεν είναι μια μακρινή ήπειρος αλλά συνιστά για αυτήν ένα νέο “εξωτερικό”. Και επίσης, ότι οι θάλασσες, τόσο η Μεσόγειος όσο και ο Ατλαντικός, δεν είναι θάλασσες που χωρίζουν την

Ευρώπη από την Αφρική. Μάλλον το αντίθετο. Συνιστούν γέφυρες επικοινωνίας. Και πρέπει να εκλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο.

Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που η Ακτή Ελεφαντοστού είναι περήφανο μέλος των Φίλων της UNCLOS. Για την Ελλάδα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι το ιερό ευαγγέλιο, το ιερό βιβλίο της εξωτερικής μας πολιτικής. Και είμαστε ευτυχείς να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε με χώρες και ηγέτες που έχουν την ίδια προσέγγιση με εμάς. Προσβλέπουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για αυτή τη συνεργασία.

Ένα τελευταίο σημείο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Ουκρανία. Δυστυχώς, η γενιά μας βίωσε έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ανθρωπότητα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, έζησε με την ελπίδα ότι ο πόλεμος δεν θα επιστρέψει. Κάναμε λάθος. Αυτό θα πρέπει να μας γεμίζει με ακόμα περισσότερη αποφασιστικότητα, και να αποτελέσει παράδειγμα που θα δείχνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των χωρών είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα. Θα ήθελα δε, να επαινέσω δημόσια την Ακτή Ελεφαντοστού για την σαφή και με αρχές στάση της απέναντι σε αυτή την παράνομη εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα.

Επιτρέψτε μου να πω πόσο χαρούμενος είμαι που βρίσκομαι σήμερα στο Abidjan, πόσο εντυπωσιάστηκα από τη συζήτηση με τον Πρόεδρο και πόσο χαρούμενος είμαι για τη συζήτησή μου με την αγαπητή μου συνάδελφο, την Υπουργό Εξωτερικών. Επιτρέψτε μου να κάνω μία πρόποση για τη φιλία της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ακτής Ελεφαντοστού, την υγεία του Προέδρου και την υγεία της αγαπητής μου φίλης, της Υπουργού Εξωτερικών.


Σχολιάστε εδώ