Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μετάκληση 5000 εποχικών εργατών γης βάζει φρένο στην παράνομη μετανάστευση

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μετάκληση 5000 εποχικών εργατών γης βάζει φρένο στην παράνομη μετανάστευση

«Η διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μετάκληση 5000 εποχικών εργατών γης βάζει φρένο στην παράνομη μετανάστευση. Είναι ένα μοντέλο νόμιμης και ελεγχόμενης μετανάστευσης, που δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη και μπορεί να αποτελέσει οδηγό με άλλες τρίτες χώρες». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε υπογράψει τον Νοέμβριο στο Κάιρο τη συμφωνία για να έρθουν στην Ελλάδα 5000 εργάτες γης από την Αίγυπτο, επισήμανε ότι με αυτή «βάζουμε τέλος στα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών και κλείνουμε τα παράθυρα της εκμετάλλευσης όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα». Συγκεκριμένα, με τη συμφωνία αυτή προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκαθιδρύεται καθεστώς νομιμότητας, καθώς οι εργάτες θα καταγράφονται, θα λαμβάνουν νόμιμες αμοιβές, θα έχουν εξασφαλισμένες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης και θα απολαμβάνουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα, όπως ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η χώρα δεν αποκτά αντιμεταναστευτική πολιτική, αλλά και ότι δε θα υιοθετήσει μια λογική ανοικτών συνόρων, «γιατί έτσι θα ανοίξουμε την κερκόπορτα του 2015 και η χώρα μας ουσιαστικά θα ακυρώσει αυτό που έχει πετύχει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δηλαδή την περιφρούρηση των συνόρων της και τον περιορισμό των παράνομων μεταναστών.  Και αυτή ήταν η βασική εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον διακρατικό χαρακτήρα της συμφωνίας, καθώς αυτός επιτρέπει στη χώρα μας να συνομιλεί σε υψηλό επίπεδο με τρίτες χώρες προέλευσης, ενώ αυτές αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιλογή των εργατών και δεν μπορούν να αρνηθούν την επιστροφή τους, σε περίπτωση που παραβιάσουν τους όρους της παραμονής τους εδώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας την Αίγυπτο μια χώρα ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική εξωτερική πολιτική, με κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα της Λιβύης και ευρύτερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την οποία η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς και έχει υπογράψει ήδη δύο σημαντικές συμφωνίες (για οριοθέτηση ΑΟΖ και για οριοθέτηση ζωνών έρευνας-διάσωσης). «Ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ότι θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, γι’ αυτό ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις αυτές το Υπουργείο Εξωτερικών». Και πρόσθεσε ότι η εν λόγω συμφωνία θα λειτουργήσει πιλοτικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναφθούν και άλλες συμφωνίες ανάλογου περιεχομένου με άλλες χώρες ή και για άλλους τομείς της οικονομίας.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη ένα λειτουργικό μοντέλο μεταναστευτικής πολιτικής – αυτό της νόμιμης μετάκλησης εργαζομένων- συμβάλλοντας έτσι στη συζήτηση που θα απασχολήσει την Ευρώπη για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το προσεχές διάστημα.


Σχολιάστε εδώ