Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η Μογκερίνι, η Καϊλή, ο Λίβανος και το Κατάρ

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η Μογκερίνι, η Καϊλή, ο Λίβανος και το Κατάρ

–Ή, αλλιώς, άμα μπλέκεις με τα πίτουρα, σε τρώνε οι κότες

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Φεντερίκα Μογκερίνι είναι ιταλίδα πολιτικός, η οποία διατέλεσε Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Το 1988 έγινε μέλος της ιταλικής κομμουνιστικής ομοσπονδίας νέων και το 2001 εντάχθηκε στο συμβούλιο των Δημοκρατών της Αριστεράς. Το 2007 έγινε κεντρικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 2008 η Μογκερίνι εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπώντας την περιφέρεια Βένετο. Την 1η Αυγούστου 2013 διορίστηκε επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Η Μογκερίνι εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στην κυβέρνηση Ρέντσι ως υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Ήταν η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας που αναλάμβανε αυτό το πόστο, μετά τη Σουζάνα Ανιέλι και την Έμα Μπονίνο.

Το 2015 η Μογκερίνι κέρδισε επαίνους για τον ρόλο της στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν μέλος του ΔΣ της Fight Impunity και παραιτήθηκε από το αξίωμά της όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή συγκεκριμένου φορέα στο «Qatargate».

Το όνομά της είχε εμπλακεί και σε μια υπόθεση που αφορούσε διασπάθιση ευρωπαϊκών χρημάτων στον Λίβανο.

Τον Ιανουάριο του 2020 η ιστοσελίδα trtworld.com υποστήριζε σε δημοσίευμά της ότι μια ομάδα ευρωβουλευτών «σχεδιάζει να ανακτήσει περισσότερα από 38 εκατ. δολάρια που έχασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Λίβανο για πλαστά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων».

Βάσει όσων περιέγραφε το ρεπορτάζ, τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά χρήματα ενδέχεται να διοχετεύθηκαν ακόμη και σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ.

Η Μογκερίνι ήταν αυτή που εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ταξιδέψει το 2017 στον Λίβανο προκειμένου να ανακοινώσει προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Μογκερίνι κλήθηκε από την πορτογαλίδα ευρωβουλευτή Άνα Γκόμεζ να διεξαγάγει έρευνα αναφορικά με τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύθηκαν στον Λίβανο. Παρ’ όλα αυτά, η Μογκερίνι, με βάση εσωτερική επιστολή του Ιουλίου 2019, αρνήθηκε να το κάνει, υπονοώντας τη μη ύπαρξη του παραμικρού προβλήματος.

Στη Μογκερίνι είχαν επενδύσει πολλοί παράγοντες. Είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει πολιτικά. Είχε ξεκινήσει από τη βαθιά ιταλική Αριστερά και είχε καταλήξει να εκπροσωπεί την Ιταλία στο ΝΑΤΟ. Άρχισε όμως να μπλέκεται με τα «πίτουρα» και να αυτενεργεί με αραβικές χώρες που είναι για μια σειρά από λόγους στη δίνη του κυκλώνα και, όπως είναι φυσικό, την «τσίμπησε ο κόκορας».

Περίπου παράλληλη πορεία είχε και η Καϊλή. Ήταν ένα πρόσωπο το οποίο είχε ξεκινήσει από τη δημοκρατική Αριστερά και είχαν επενδύσει πάνω του πολιτικά πάρα πολλοί παράγοντες.

Μετά ακολούθησε περίπου το ίδιο σκηνικό, τα «πίτουρα», οι αραβικές χώρες, και το «τσίμπημα του κόκορα»…

Οι Βελγικές Αρχές που ψάχνουν την υπόθεση του «Qaragate» τώρα αναζητούν τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός από τον Παναμά και στη Βραζιλία.

Ο «κουφός» εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ –τον αποκαλούν έτσι γιατί δεν ακούει κανέναν–, ερευνώντας τη διαδρομή του χρήματος από το Κατάρ, έχει ενδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός Ευρώπης και πιθανόν έχουν μεταφέρει τα δωράκια του εμιράτου στη Βραζιλία. Το Βέλγιο ζήτησε από την εισαγγελία του Μιλάνου να κάνει έρευνες σε λογαριασμούς των Τζιόρτζι, Παντσέρι και Λούκα Βισεντίνι στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο πιστωτικό ίδρυμα της Βραζιλίας Lift Bank.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες –και φυσικά χωρίς αυτό να είναι επιλήψιμο–, η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία και μάλιστα εκεί είχε την έμπνευση για το άνοιγμα μιας ΜΚΟ που θα ασχολείται με θέματα τεχνολογίας.

Σε λίγες ημέρες, όταν οι δικηγόροι της Καϊλή θα θέσουν εκ νέου το θέμα της αποφυλάκισής της, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να βρει πειστικές απαντήσεις σε τουλάχιστον τρία καυτά ερωτήματα στη διαδικασία που θα ακολουθήσει:

– Πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν τη μόλις δίχρονη κόρη της;

– Γιατί όταν έμαθε ότι υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της ειδοποίησε τον πατέρα της και όχι τις Αρχές;

– Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη Βελγική Αστυνομία;

Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν κάποιες πληροφορίες από πηγές κοντά στους πράκτορες της VSSE (της βελγικής μυστικής υπηρεσίας που ερεύνησε πρώτη το θέμα), οι οποίες κάνουν λόγο για μια «ομάδα ευρείας πολιτικής παρέμβασης» με μισθοδοσία από το Μαρόκο, μέλη της οποίας ήταν πολλοί και διάφοροι… γνωστοί και στη χώρα μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ