Βασ. Κεγκέρογλου στο “Π”: Το 2023 έτος αλλαγής για τους πολίτες και την κοινωνία

Βασ. Κεγκέρογλου στο “Π”: Το 2023 έτος αλλαγής για τους πολίτες και την κοινωνία

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι η απαρχή μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για τον κόσμο, την Ευρώπη και την πατρίδα μας, αφού οι παγκόσμιες εξελίξεις, με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την όξυνση των ανταγωνισμών ισχύος των μεγάλων δυνάμεων, έχουν επιπτώσεις σε κάθε χώρα και κάθε τοπική κοινωνία.

Οι παγκόσμιοι πρωταγωνιστές, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει σαφείς στρατηγικές, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που παραπαίει ανάμεσα στο γραφειοκρατικό μοντέλο λήψης αποφάσεων και την αποκοπή των θεσμικών της οργάνων από τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Το 2023 θα διεξαχθούν εθνικές αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές και το 2024 ευρωεκλογές και είναι ευκαιρία για τον ελληνικό λαό και κάθε πολίτη ξεχωριστά να τις αξιοποιήσει για τις αναγκαίες επιλογές και αποφάσεις.

Το διακύβευμα για την ΕΕ και κάθε χώρα της είναι η επείγουσα αναπροσαρμογή των στρατηγικών και των πολιτικών της, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να πορευθούν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με περισσότερη ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην πατρίδα μας, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, αυτά που αναδείχθηκαν ήταν η πολιτική αναξιοπιστία, η ανεπάρκεια και οι σκοπιμότητες της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το δώρο που της χάρισαν απλόχερα οι πολίτες.

Μια εντολή με πολιτικό κεφάλαιο, την απόλυτη αυτοδυναμία και τη σημαντική πίστωση χρόνου.

Αντί αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να πάει η χώρα μπροστά, η κυβέρνηση αναλώθηκε κυρίως στην επιβολή σκοπιμοτήτων και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων, αλλά και στην επιμονή σε ένα αποτυχημένο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο ονόμασε «επιτελικό κράτος».

Ένα «επιτελικό κράτος» αποτυχημένο για τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική της χώρας, αλλά επιτυχημένο για τους λίγους και ισχυρούς, για την εξασφάλιση ολοένα και περισσότερων προνομίων στους ημετέρους, όσο και για τη διασφάλιση της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Αυτό το υπερσυγκεντρωτικό και αδιαφανές σύστημα διακυβέρνησης βαλτώνει την οικονομία, αυξάνει τη φτώχεια και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, δεν ενισχύει το πραγματικό εισόδημα των μικρομεσαίων και των αδύναμων, αλλά με επιδόματα και χωρίς να αντιμετωπίζει τα αίτια της ακρίβειας ουσιαστικά προστατεύει τα υπερκέρδη των μεγάλων παικτών της ενέργειας και των βασικών αγαθών.

Αυτό το «επιτελικό κράτος» προκαλεί χάος κάθε φορά που χρειάζεται να διαχειρισθεί έκτακτες καταστάσεις και φαινόμενα.

Σε αυτό το «επιτελικό κράτος» όλα αποφασίζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο και οι μεν επιτυχίες και τα κέρδη πιστώνονται στον κ. Μητσοτάκη, οι δε αποτυχίες και ευθύνες αποκεντρώνονται, διαχέονται και χρεώνονται στους άλλους, όπως έγινε και στο θέμα των υποκλοπών.

Σήμερα, το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι να παραμεριστεί η άγονη πολιτική πόλωση των πολιτικών δυνάμεων και να πάρει τη θέση της αφενός η εθνική συνεννόηση για τα εθνικά και τα μείζονα ζητήματα της χώρας, ως προς την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας, και αφετέρου η αντιπαράθεση ιδεών, πολιτικών και προγραμμάτων για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Ο λαός θα επιλέξει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι τοπικές κοινωνίες θα αναδείξουν τις νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Απαιτείται αλλαγή αντίληψης, αλλά και πολιτικής. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, αλλά και μοντέλου διακυβέρνησης.

Πρέπει να τεθούν τα θεμέλια ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με ρήτρα απασχόλησης για τις επενδύσεις, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των πολιτών. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη του τις περιφερειακές και τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους με διαφάνεια, με συμμετοχή της κοινωνίας, με συναίνεση.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μπολιασμένο με τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας.

Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνικό και εθνικό πρόταγμα που μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί να φέρει σε πέρας.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τις ιστορικές του παρακαταθήκες, την αυτόνομη πορεία του, την προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα και τον νέο πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, μπορεί να σηκώσει τις ελπίδες και τα όνειρα των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ