Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών και τις παράλληλες εξαγωγές

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών και τις παράλληλες εξαγωγές

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στην χώρα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τονίζοντας ότι «το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με ελέγχους στην αγορά και τις φαρμακαποθήκες και με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο φάρμακο».

Αναλυτικά αναφέρει ο κ. Τσίπρας:

Η πρόσβαση στο φάρμακο είναι ανάγκη ζωής. Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών και τις παράλληλες εξαγωγές
Η πρόσβαση στο φάρμακο δεν είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Δεν μπορεί να βασίζεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών, στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανένας.
Η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση, είτε από διαχειριστική ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία. Υπάρχει μία ανοχή στη λειτουργία φαρμακαποθηκών που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή.
Για ακόμη μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες από την κυβέρνηση: Ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίει η κυβέρνηση.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση παρέμβαση με ελέγχους της αγοράς και απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια.


Σχολιάστε εδώ