Γιώργος Ιωακειμίδης στο “Π”: Άφιλη η κυβέρνηση απέναντι στους δήμους

Γιώργος Ιωακειμίδης στο “Π”: Άφιλη η κυβέρνηση απέναντι στους δήμους

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Δημάρχου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη,
Επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ


Μια νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και για την Αυτοδιοίκηση. Μια χρονιά που μας οδηγεί στην ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών, τον Οκτώβρη του 2023.

Η νέα χρονιά βρίσκει την Αυτοδιοίκηση με ανεπίλυτα βασικά, καίρια και χρονίζοντα προβλήματα.

Όσον αφορά τον τομέα των χρηματοδοτήσεων, ο τελικός απολογισμός απέχει πολύ από τις πρώτες εξαγγελίες που έγιναν στο ξεκίνημα της τρέχουσας περιόδου διακυβέρνησης, το 2019.

Ο πακτωλός χρημάτων που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους δήμους όλης της χώρας, αρχικά μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και στη συνέχεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έμεινε κενό γράμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, εκφράστηκε μια πλειοψηφική δυσαρέσκεια από τους συνέδρους για τη στασιμότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.

Ήταν ένα συνέδριο από το οποίο για πρώτη φορά η Αυτοδιοίκηση έφυγε με «άδειο καλάθι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερα και στην ομιλία μου κατά την έναρξη των εργασιών του.

Οι δήμοι πήραν 25 εκατ. ευρώ για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, παρά την αρχική δέσμευση για 50 εκατ. Το τέλος ταφής, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, παραμένει σε ισχύ, επιβαρύνοντας τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Μια σειρά από προτάσεις που υποβάλαμε δεν εντάχθηκαν ούτε στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η πρόταση για την ηλεκτροκίνηση. Για τη χρηματοδότηση των αστικών αναπλάσεων, παρά το γεγονός ότι όλοι οι δήμοι έχουν έτοιμες μελέτες, έγκριση πήραν μόλις 17 δήμοι σε σύνολο 325.

Σε ό,τι αφορά τώρα το Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στον άξονα «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας», έμειναν, αναιτιολόγητα, εκτός χρηματοδότησης μεγάλοι δήμοι, όπως η Πάτρα, η Λάρισα και η Νίκαια.

Όσον αφορά τα θέματα του προσωπικού, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας διαθέτουν 30% – 40% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με το 2010, ενώ οι αρμοδιότητες συνεχώς διευρύνονται και, το σημαντικότερο, δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε προσλήψεις. Το κύριο ερώτημα που τίθεται από τη πλειοψηφία των δήμων είναι πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε καίριους τομείς, όπως η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Το κερασάκι όμως στην τούρτα ήρθε με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, δημιουργώντας αναταραχή στους δήμους της χώρας. Από την αρχή γνωρίζαμε ότι οι ρυθμίσεις του «νόμου Θεοδωρικάκου» (2019) για να αντιμετωπιστεί η κυβερνησιμότητα ήταν αντισυνταγματικές, κυρίως γιατί αθέτησαν τη λαϊκή βούληση, δηλαδή τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι δήμοι καλούνται να παίρνουν αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας, τουλάχιστον μέχρι και την εκ νέου νομοθέτηση της σύνθεσής τους.

Διανύσαμε μια αυτοδιοικητική περίοδο σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες, αρχικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη συνέχεια με την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, με σοβαρές επιπτώσεις και στα έργα των δήμων, με ελλιπή χρηματοδότηση, με ελλείψεις προσωπικού, με φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και του υπολειμματικού μοντέλου πολιτικής προστασίας.

Για άλλη μια φορά η Αυτοδιοίκηση άντεξε, ως ο βασικός πυλώνας των τοπικών κοινωνιών. Για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές επιλογές έδειξαν το άφιλο πρόσωπό τους προς την Αυτοδιοίκηση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: toaerodromio.gr


Σχολιάστε εδώ