Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο “Π”: Νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό από Κίνα και ΗΠΑ

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο “Π”: Νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό από Κίνα και ΗΠΑ


Της
ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ
Παθολόγου, Καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής,
στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 773 αλληλουχίες SARs-CoV-2 έχουν υποβληθεί από την Κίνα, με τις περισσότερες (564) από αυτές να έχουν συλλεχθεί μετά την 1η Δεκεμβρίου 2022. Από το σύνολο των αλληλουχιών, μόνο 95 έχουν επισημανθεί ως τοπικές περιπτώσεις, 187 ως εισαγόμενες περιπτώσεις και 261 δεν έχουν σχετικές πληροφορίες.

Από τις τοπικές περιπτώσεις, το 95% ανήκει σε υποπαραλλαγές BA.5.2, ή BF.7. Αυτό είναι σε συμφωνία με τα ήδη γνωστά γονιδιώματα του ιού από ταξιδιώτες από την Κίνα, που είχαν ήδη εξεταστεί σε άλλες χώρες. Άρα, στην Κίνα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα γονιδιωματικής επιτήρησης, δεν έχει εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή ή υποπαραλλαγή.

Από την άλλη, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), μια νέα υποπαραλλαγή Όμικρον είναι υπεύθυνη για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων Covid-19. Ονομάζεται XBB και αφορούσε το 3,6% των συνολικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του 2022. Η XBB έχει ανευρεθεί σε 43 πολιτείες. Είναι ανασυνδυασμός των BA.2.10.1 και BA.2.75, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γεγονός που σημαίνει ότι έχει γενετικές πληροφορίες και από τις δύο ομάδες του ιού. Το XBB.1.5 είναι στην πραγματικότητα μια μεταλλαγμένη έκδοση του XBB.

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 ήταν υπεύθυνη για το 40,5% των πρόσφατων κρουσμάτων. Και οι δύο είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον και είναι ιδιαιτέρως κυρίαρχες στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου μέχρι και τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις σχετίζονται με τη XBB.1.5. Στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου 400 θάνατοι την ημέρα.

Η XBB εμφανίστηκε στην Ινδία τον Αύγουστο 2022 και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Έχει προκαλέσει έξαρση της Covid-19 και σε άλλα μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης. Έχει επίσης καταγραφεί στη Μαλαισία, στην Ινδονησία, στην Κίνα και στο Πακιστάν, σε περιοχές της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Φαίνεται ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, αλλάζει συνεχώς και συσσωρεύει μεταλλάξεις στο γενετικό του υλικό με την πάροδο του χρόνου. Νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 αναμένεται να συνεχίσουν να εμφανίζονται. Ορισμένες από αυτές θα προκύψουν απλώς και θα εξαφανιστούν γρήγορα, ενώ άλλες θα εμφανιστούν και θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται και ενδέχεται να αντικαταστήσουν τις προηγούμενες παραλλαγές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ