Ναυάγιο με την ψήφο των αποδήμων

Ναυάγιο με την ψήφο των αποδήμων

–Μόλις 3.500 έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν στις εκλογές
–Λύση στο αδιέξοδο ψάχνουν στην κυβέρνηση

Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με την ψήφο των αποδήμων αναζητούν στην κυβέρνηση, πλην όμως η ένταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγές που προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις. Ενώ απομένουν ελάχιστοι μήνες από τις εκλογές, ο αριθμός των αποδήμων Ελλήνων που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους είναι κάτω από 4.000.

Για την ακρίβεια, μέχρι τις αρχές της εβδομάδας είχαν υποβληθεί 3.500 αιτήσεις και είχαν εγκριθεί περί τις 2.700. Η… απροθυμία δεν έχει να κάνει τόσο με την έλλειψη ενδιαφέροντος, όσο –κυρίως– με τους περιοριστικούς όρους που τέθηκαν από ορισμένα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι με τις ψήφους των αποδήμων θα εκλεγούν τρεις βουλευτές Επικρατείας. Παράδοξο αλλά και εξωφρενικό 3.000 – 4.000 ψηφοφόροι να εκλέξουν τρεις βουλευτές.

Στην κυβέρνηση εξετάζονται διάφορα σενάρια… εξόδου από το αδιέξοδο, ωστόσο οποιαδήποτε αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 200 βουλευτών προκειμένου να ισχύσει στις ερχόμενες εκλογές. Στην παρούσα φάση ωστόσο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με την πόλωση να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, οι πιθανότητες μιας διακομματικής συμφωνίας είναι περιορισμένες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψήφοι του οποίου, προστιθέμενοι σε αυτές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αρκούν για να εγκριθούν οι όποιες αλλαγές από τη Βουλή. Το κλίμα στην Κουμουνδούρου κάθε άλλο παρά θετικό φαίνεται σε μια τέτοια εξέλιξη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ