300 δισ. δολ. κόστισαν τα έργα υποδομής στο Κατάρ!
Κάθε άλλο παρά απόλυτο ήταν αυτό που έγραψε η «Liberation» ανήμερα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Διπλωματία και οικονομία: και στο τέλος το Κατάρ κερδίζει».
Είναι πράγματι το μικρό εμιράτο ο μεγάλος νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Την απάντηση θα τη δώσει ο χρόνος. Ο λόγος που το Κατάρ αποφάσισε να παίξει μπάλα ήταν η διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου, όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην παγκόσμια σκηνή. Στον έναν μήνα που διήρκεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο ο πρώτος και κύριος στόχος επετεύχθη, αλλά με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε σχεδιαστεί.
Αξίζει να τονιστεί ότι πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η δε FIFA υπολογίζει ότι τον τελικό της Αργεντινής με τη Γαλλία είδαν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο φίλαθλοι σε όλον τον κόσμο.
Στα ύψη ο λογαριασμός…
Έχουμε και λέμε:
• Τα έργα υποδομής για το Παγκόσμιο Κύπελλο κόστισαν 220 – 300 δισ. δολ., που ισοδυναμούν με το κόστος διοργάνωσης των 21 προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων.
• 7,5 δισ. δολ. ήταν τα έσοδα της FIFA για τον τετραετή κύκλο μέχρι το Μουντιάλ του Κατάρ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο.
• 36 δισ. δολ. κόστισε η κατασκευή του μετρό και επιπλέον 15 δισ. δολ. το συγκρότημα καταλυμάτων «The Pearl».
• 440 εκατ. δολ. μοιράστηκαν στις 32 φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η νικήτρια Αργεντινή πήρε 42 εκατ. δολ., το δε ελάχιστο ποσό για κάθε Ομοσπονδία ήταν 9 εκατ. δολ.
• Κατά 4,1% θα αυξηθεί το ΑΕΠ του Κατάρ μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι δε το 2030 αναμένεται ετήσια αύξηση 3,2%.