Ξορκίζουν τις διπλές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Ξορκίζουν τις διπλές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

-Φοβούνται την πόλωση και την πίεση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό ΠΑΣΟΚ – κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές. Αυτοί θα είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ο Ν. Ανδρουλάκης, σε ένα μάλλον δυσχερές και ασταθές πολιτικό περιβάλλον.

Στα μετεκλογικά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει πουθενά αυτό των δεύτερων (επαναληπτικών) εκλογών, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά επιζήμια για το Κίνημα. Αυτό που φοβούνται συγκεκριμένα είναι ότι η πόλωση που θα επικρατήσει μεταξύ των δύο εκλογών αλλά και τα εκβιαστικά διλήμματα που θα θέσουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά για μερίδα ψηφοφόρων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείουν πολίτες που στις πρώτες εκλογές θα έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες να επιλέξουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, για να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση.

Υπό αυτό το σκεπτικό, η προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη και των στελεχών του Κινήματος θα είναι στις εκλογές να επιτύχουν ένα καλό διψήφιο ποσοστό που θα καταστήσει ισχυρή τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό. Ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις μετεκλογικές εξελίξεις. Και πιο συγκεκριμένα για τον σχηματισμό κυβέρνησης με σοσιαλιστική κατεύθυνση και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής (πλην Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα).

Στις διερευνητικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις πρώτες εκλογές ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιμείνει για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και αν οι προσπάθειές του αποτύχουν, θα καταγγείλει τα άλλα κόμματα, αποδίδοντας σε αυτά τις ευθύνες για την παράταση της πολιτικής αστάθειας και της ακυβερνησίας.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για μικρός και βολικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχ. Κατρίνης. Στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτός από το ποσοστό που θα λάβει το Κίνημα στις εκλογές, σημασία δίνουν και στο ποσοστό που θα συγκε­ντρώσουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς θα μπορούν να διαπραγματευθούν αν τα δύο μεγάλα κόμματα περιοριστούν κοντά και κάτω του 30% και αλλιώς αν ένα εξ αυτών κινηθεί στο 32% με 33%.
Θεωρούν μάλιστα ότι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείνουν χαμηλά, κανείς εκ των Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα δεν θα τολμήσει να πάει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, γνωρίζοντας ότι η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την οργή των πολιτών και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια την επιθετική τακτική της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη τις φιλικές πλαγιοκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σκοπεύουν να παρεκκλίνουν από τη γραμμή που έχουν χαράξει. «Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Ν. Ανδρουλάκης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ