Ο καθηγητής Ν. Τζανάκης προειδοποιεί: Έρχεται τσουνάμι γρίπης τον Ιανουάριο

Ο καθηγητής Ν. Τζανάκης προειδοποιεί: Έρχεται τσουνάμι γρίπης τον Ιανουάριο

–Ευάλωτα τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2019 και το 2020
–Αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός
–Σε ύφεση ο κορονοϊός

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Δύσκολος αναμένεται ο Ιανουάριος, με επιδείνωση όλων των ιώσεων του αναπνευστικού. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εκτιμά ότι «θα έχουμε περίπου για άλλες τέσσερις εβδομάδες χρονική διάρκεια έξαρσης, αφού πλέον έχουμε περισσότερο παιδικό πληθυσμό χωρίς ανοσία στις ιώσεις αυτές, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαμε τα τελευταία χρόνια για τον κορονοϊό, οπότε αυτομάτως και οι ίδιες οι ιώσεις αυτές ήταν περιορισμένες».

Ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νικόλαος Τζανάκης εκφράζει τον φόβο ότι αυτή η έξαρση θα αποτελέσει ένα τσουνάμι κρουσμάτων με γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς.

«Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις, λίγο πιο μπροστά από ό,τι συνήθως. Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν είτε έχουν καταρροή είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη, που έχει πάρει “κεφάλι” από την Covid, η οποία είναι δεύτερη σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπια στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV (συγκυτιακός ιός). Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτήν τη νόσο, όλοι ακολουθούν μια περίοδο 15 – 20 ημερών με έναν τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ και συμπλήρωσε:

30.000 νέα κρούσματα γρίπης
«Μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας. Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνες και τις μάσκες για την Covid. Ιδιαιτέρως τα παιδάκια που είναι μέχρι στιγμής έως πέντε ετών μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά, με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «αυτήν τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στον Γενάρη να φτάσουμε τα 80.000, 90.000 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000 – 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».

Γουργουλιάνης: Χρειάζονται προστασία οι ευάλωτοι
«Έχουν γεμίσει τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Μοιάζει με γρίπη, αλλά δεν είναι πάντα. Μπορεί να είναι κορονοϊός, αδενοϊός, RSV, μπορεί να είναι και άλλοι που δεν τους ανακαλύπτουμε. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερα περιστατικά. Δεν είναι πανδημία, δεν θα φορτωθούν πολύ τα νοσοκομεία».
Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον καθηγητή είναι να «προστατέψουμε τους ευάλωτους, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο νομίζω θα είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας, με λίγες περισσότερες λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό».

Και συνεχίζει: «Οι ιώσεις αυτές δεν κάνουν πνευμονία, αλλά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους, με πυρετό που κρατά 2 – 3 μέρες, με μπούκωμα, με πονόλαιμο, και αυτοί που κάνουν πνευμονία είναι οι ευάλωτοι. Ξαναέρχεται η κουβέντα για τους εμβολιασμούς και της γρίπης. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία». «Ο χειμώνας αυτός θυμίζει στα νοσοκομεία εικόνες από το 2017 και το 2018, που είχαμε όλες τις άλλες λοιμώξεις, όταν δεν είχαμε ακόμα κορονοϊό. Για εμάς είναι ένα φορτίο, αλλά είναι και μια συνηθισμένη δραστηριότητα αυτό που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

Σε ύφεση ο κορονοϊός
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ (λόγω της κυκλοφορίας των εφημερίδων το Σάββατο, τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου), ο κορονοϊός αυτήν την περίοδο δεν πρέπει να ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους, αφού υπάρχει μια μικρή, αλλά σταθερή μείωση από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η πανδημία σιγά σιγά οδεύει προς το τέλος της. Ήδη κάποιες χώρες τις τελευταίες μέρες έχουν κηρύξει λήξη συναγερμού. Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία με τον κορονοϊό έχει δείξει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέο πισωγύρισμα. Αναλυτικότερα η έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η αύξηση αφορούσε τις ηλικιακές ομάδες 5 – 14 και 15 – 64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Ιός SARS-CoV-2 – λοίμωξη Covid-19: Η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας. Οι υπο-παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1. παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα παρέμεινε υψηλά. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 έχει καταγραφεί ένας θάνατος ασθενούς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από τα 108 στελέχη τύπου Α που εξετάστηκαν από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022, 106 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ