Το 2022, η χρονιά με τη μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία μετά τα Ίμια – Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ

Το 2022, η χρονιά με τη μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία μετά τα Ίμια – Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ


Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ*
Αντιστράτηγου ΕΑ


Επιχειρησιακά στοιχεία 2022
Επίσημα εκτιμάται ότι αυτή η περίοδος συνεχούς έντασης της χώρας μας με την Τουρκία μέσα στο 2022 είναι η χειρότερη μετά την περίοδο των Ιμίων, κυρίως σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο. Βασικά στοιχεία της είναι:

1.Η καθημερινή παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), με 10.103 παραβιάσεις να έχουν καταγραφεί επίσημα το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου και 216 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.

Στις 19 Δεκεμβρίου μάλιστα 31 τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 108 παραβιάσεις του ΕΕΧ, με 20 εμπλοκές, ενώ ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων σημειώθηκαν 11 παραβιάσεις του ΕΕΧ από τρία οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη.

Τον Δεκέμβριο έχουν επιβεβαιωθεί 62 εμπλοκές μαχητικών αεροσκαφών.

2.Η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς 39.830 παράνομοι μετανάστες έχουν εισέλθει επίσημα στη χώρα μας μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα πόλη κάθε χρόνο με 40.000 κατοίκους από Αφρική και Ασία, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στερούνται εντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων.

3.Οι συνεχείς, επίσημες απειλές, στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά της χώρας μας και των ελλήνων πολιτών.

Διερευνητικές επαφές… τύποις
Οι συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές, με ανοιχτή ατζέντα, για τα ελληνοτουρκικά στη Γερμανία μεταξύ του κ. Καλίν, συμβούλου του τούρκου Προέδρου, και της κ. Μπούρα, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, οι οποίες διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση του γραφείου του γερμανού καγκελαρίου, φαίνεται ότι είναι μια προσπάθεια προσέγγισης, μόνο τύποις, χωρίς καμιά προοπτική.

Παρόλο που κάθε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας είναι επιθυμητή στην πολιτική και στη διπλωματία, έστω ως ένας απλός δίαυλος επικοινωνίας, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 είχε διεξαχθεί πάλι στη Γερμανία αντίστοιχη συνάντηση μεταξύ της κ. Σουρανή, τότε διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, και του συμβούλου του τούρκου Προέδρου κ. Καλίν, χωρίς επιτυχία.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2020, εν μέσω τουρκικών ερευνητικών παραβιάσεων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε επίσης προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο, με την επανέναρξη διάλογου και πρόθεση την έμπρακτη αποκλιμάκωση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Το παζλ των αποτυχημένων προσεγγίσεων ήρθε να συμπληρώσει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ατζέντα και φυσικά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Εκτιμάται ότι η χώρα μας δεν έχει καμιά ανάγκη διαμεσολάβησης ούτε από τη Γερμανία, ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από την ΕΕ, διότι οι διαμεσολαβητές κρατούν ίσες αποστάσεις, οι οποίες είναι εις βάρος της χώρας μας.

Η αισιοδοξία για το 2023
Το 2023 μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών, με την επιτυχημένη πορεία των συνεχιζόμενων στρατιωτικών εξοπλισμών και τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας με Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ισραήλ, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της εθνικής μας ισχύος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συμπεράσματα
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία υψώνει τείχη πολιτικής αδιαλλαξίας, που γίνονται συνεχώς ψηλότερα.

Δεδομένης της εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία, της μη τήρησης των διεθνών συνθηκών και των διεθνών συμφωνιών μέσα στους διεθνείς οργανισμούς, του βαθμού δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διαφορετικών αρχών και αξιών με τη Δύση, του ρόλου της στο ΝΑΤΟ, του ρόλου του επιτήδειου ουδέτερου στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία γίνονται πλέον σύνορα Ανατολής – Δύσης.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Είναι Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο Νατοϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία (Βαλένθια) ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν Εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ