Γεμίζουν τα νοσοκομεία από παιδιά και ηλικιωμένους με λοιμώξεις του αναπνευστικού

Γεμίζουν τα νοσοκομεία από παιδιά και ηλικιωμένους με λοιμώξεις του αναπνευστικού

Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Μπορεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού να κινούνται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο αυτά κατακλύζονται από παιδιά και ηλικιωμένους με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, «είναι η πρώτη περίοδος που δεν έχουμε αύξηση Covid19 αλλά των υπόλοιπων λοιμώξεων του αναπνευστικού».

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νικόλαος Τζανάκης αναφέρει ότι στη χώρα μας έχουμε καθημερινά 50.000 – 100.000 νέα περιστατικά γρίπης, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί σε έναν μήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουμε το peak με 1,5 – 2 εκατομμύρια ασθενείς τον μήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Παρασκευή, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουμε σημαντική αύξηση, κυρίως στα παιδιά ηλικίας 0 – 14 ετών, ενώ η αύξηση του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη ανέρχεται στο 35% των ατόμων με συμπτώματα, με κυρίαρχο τον υπότυπο Η3Ν2.

Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας ή με σοβαρά χρόνια νοσήματα. Σε αυτά τα άτομα συστήνεται ο εμβολιασμός και η τήρηση των γνωστών μέτρων προστασίας, που συστήνονται και για τον κορονοϊό.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νικόλαος Τζανάκης αναφέρει ότι το 1/3 από τις νέες νοσηλείες αυτή την περίοδο νοσεί από κορονοϊό, ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από γρίπη και το μεγαλύτερο ποσοστό, 30% – 40%, έχει προσβληθεί από άλλους ιούς (συ γκυτιακό, αδενοϊούς, ρινοϊούς κ.ά.). Σημειώνεται ότι σε κάθε εφημερία της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ εισάγονται 15 – 20 ασθενείς, εκ των οποίων τα 2/3 είναι με γρίπη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον διευθυντή της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του «Αγία Σοφία» Αθανάσιο Μίχο, 8 στα 10 τεστ βγαίνουν θετικά για γρίπη αυτή την περίοδο. «Γι’ αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, τουλάχιστον τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αναπνευστικό, άσθμα κ.λπ., σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρό τους». Νέα, ενιαία επιδημιολογική έκθεση για τους ιούς του αναπνευστικού

Τα τρία τελευταία χρόνια η προσοχή των αρχών δημόσιας υγείας πα γκοσμίως επικεντρώθηκε στον ιό SARS-CoV2 και στις συνέπειες της πανδημίας. Μετά την παρέλευση των τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κέ ντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα:

α) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων και θνησιμότητας για Covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

β) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

γ) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel και

δ) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”

Σχολιάστε εδώ