Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Ένας Σολτς που παλεύει με θεούς και δαίμονες
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Έναν χρόνο στην εξουσία έκλεισε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, χωρίς όμως να μπορέσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας στη μετά Μέρκελ εποχή.
Ο σοσιολδημοκράτης Σολτς εξελέγη καγκελάριος στις 8 Δεκεμβρίου 2021, βάζοντας τέλος στην εποχή της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παρέμεινε επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας επί 16 χρόνια.
Λίγο αφού ανέλαβε την καγκελαρία, με ένα πρόγραμμα που προωθούσε την προτεσταντικη, δημοσιονομική αυστηρότητα και μια φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική, τα σχέδιά του ανατράπηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της: Χιλιάδες μετανάστες, ελλείψεις στην ενέργεια και πληθωρισμός.
Η ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, στην οποία ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας, εισήγαγε τη χώρα σε μια νέα εποχή, καθώς μετά την πτώση του Γ’ Ράιχ η Γερμανία βασιζόταν στο ΝΑΤΟ για την ασφάλειά της. Στα τέλη Αυγούστου, σε ομιλία του στην Πράγα, ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος βέτο, το οποίο προκαλεί παράλυση των θεσμών.
Ένα άλλο θέμα που δημιούργησε αναταραχή στην Ευρώπη έχει σχέση με το σχέδιο να δαπανηθούν 200 δισ. δολάρια προκειμένου να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Γερμανίας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια, σηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών για στρέβλωση του ανταγωνισμού. Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση Σολτς κατάφερε να εφαρμόσει κάποιες προεκλογικές της εξαγγελίες, όπως η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ –έναντι 9,6 ευρώ που ήταν– και η μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας.
Υπό επεξεργασία βρίσκονται δύο άλλα θέματα: H νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης και ο εκσυγχρονισμός του δικαιώματος απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας. Αντιθέτως, η φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική, ο βασικότερος στόχος των Πρασίνων, προς το παρόν έχει μπει στον πάγο, δημιουργώντας χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Σε ένα πλαίσιο ενεργειακών ελλείψεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Σολτς δυσαρέστησε περισσότερο τους οικολόγους, που αντιτίθενται στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, παρατείνοντας τη λειτουργία των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας. Ποτέ μέχρι σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν είχαν συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, δύο κόμματα με αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις. Θα καταφέρουν και στο μέλλον να λαξεύσουν τον πολιτικό λίθο ή θα κυριαρχήσουν οι εντάσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή;
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι συμβεί στη Γερμανία θα επηρεάσει και την Ευρώπη.