Τόνια Αντωνίου στο “Π”: Ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη θα υπάρξει μόνο με πολιτική αλλαγή

Της
ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής Νοτίου Τομέα (Β3’) Αθήνας


Οι πολίτες δεν περιμένουν να πληροφορηθούν την εξέλιξη του τιμάριθμου για να καταλάβουν ότι εδώ και πολλά χρόνια ζουν σε μια αδικαιολόγητα ακριβή χώρα, στην οποία, ενώ έπεφταν τα εισοδήματα, δεν έπεφταν οι τιμές. Νιώθουν ότι οι αυξήσεις κατά 300% στα έξοδα θέρμανσης και ενέργειας και κατά τουλάχιστον 25% στα τρόφιμα τους οδηγούν σε στερήσεις και σε όρια μη αξιοπρεπούς διαβίωσης και γνωρίζουν οι ίδιοι εάν τα πολυδιαφημιζόμενα επιδόματα που χορηγεί το κράτος στο τέλος τούς ανακουφίζουν ή όχι.

Δεν περιμένουν να δουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ και ο ένας στους τρεις εργαζομένους που αμείβεται, λόγω ελαστικής απασχόλησης, με ποσά πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό, για να καταλάβουν ότι οι ανισότητες και η φτώχεια συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, η χώρα είναι «εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας».

Δεν περιμένουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες να διαβάσουν τις εκθέσεις προόδου του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης για να διαπιστώσουν ότι οι πόροι αυτοί διοχετεύονται σε 100 εταιρείες και στις οικογένειες που τις ελέγχουν, δηλαδή στους ίδιους που τους στέλνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και που αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων τους.

Δεν πανηγυρίζουν οι πολίτες για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και την κερδοφορία των ομίλων, όταν οι ίδιοι συνεχίζουν να βουλιάζουν στα «κόκκινα» δάνεια και στα χρέη στο δημόσιο ταμείο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Και γνωρίζουν ότι, ενώ οι ίδιοι ματώνουν για τη δική τους φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κάποιοι άλλοι την παραλαμβάνουν με ένα νεύμα του κεφαλιού, χωρίς καν να πατήσουν τα κουμπιά του «ψηφιακού κράτους». Τόσο προηγμένο έγινε το «ψηφιακό κράτος» για αυτούς τους εκλεκτούς.

Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να φτωχοποιείται, χωρίς να φαίνεται σημείο ανάσχεσης της κατηφόρας. Είναι, όμως, κατανοητό ότι η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει από μια κυβέρνηση που νομοθετεί με μόνιμο τρόπο τα προνόμια και την κρατική επιχορήγηση για τους λίγους και ισχυρούς. Μια κυβέρνηση που δεν διστάζει να γυρίσει ακόμα και τη Δημοκρατία δεκαετίες πίσω για να εξυπηρετήσει πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι διαφορετικό. Θεωρούμε ότι η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας δεν θα έρθει μέσα από την επιδότηση των κερδών των λίγων, αλλά μέσα από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολλών. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα και ένα εθνικό πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΡΑΕ, καθώς και οι άλλοι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς θα πρέπει να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά και ειδικά στο ολιγοπώλιο των καυσίμων. Η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να γίνει με ενεργειακή δημοκρατία, ώστε όλοι οι Έλληνες να μπορούν να γίνουν στα σπίτια, στα χωράφια ή στις επιχειρήσεις τους παραγωγοί πράσινης ενέργειας και όχι μόνο καταναλωτές. Τα πλεονάσματα των κρατικών ταμείων πρέπει να αξιοποιηθούν για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Και επειδή για εμάς η κατοικία είναι ιερό δικαίωμα και όχι πεδίο για business των funds, θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών στα πρότυπα του ν.3869/2010, αλλά και θα νομοθετήσουμε την πρότασή μας για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάψει ποτέ να μάχεται για τους κοινωνικούς και πατριωτικούς στόχους που το γέννησαν, για ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη και για την υπεράσπιση των μη προνομιούχων πολιτών. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πολιτική αλλαγή!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ