Γιάννης Κωνσταντάτος στο “Π”: Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια στην Πολιτική Προστασία

Γιάννης Κωνσταντάτος στο “Π”: Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστρια στην Πολιτική Προστασία

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης,
Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού


Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ένα εύρος αρμοδιοτήτων και καλείται να διαχειρισθεί ζητήματα που άπτονται κάθε τομέα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Μεταξύ των ιερών καθηκόντων της είναι και η προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και η ανάδειξή του.

Στην Αττική έχουμε την τύχη να ζούμε κοντά στον Υμηττό μας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου. Το βουνό μας χρειάζεται πρόληψη, φροντίδα και ανάδειξη για να γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, του 1,5 εκατ. κατοίκων που ζουν πέριξ αυτού και ανασαίνουν το οξυγόνο του. Φιλοξενεί δεκάδες σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και συνυπάρχει αρμονικά με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι απειλές, είτε από αιτίες κλιματικής αλλαγής είτε από αμέλεια ή εμπρησμό, είναι πολλές και οι κίνδυνοι διαρκείς, με αποκορύφωμα τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου, όταν το μάτι των δήμων και των εθελοντών είναι άγρυπνο νυχθημερόν.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), στον οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος επί δύο θητείες, με την αγαστή συνεργασία και την υποστήριξη των συναδέλφων δημάρχων-μελών του Συνδέσμου, σέβεται την τεράστια κληρονομιά, προκειμένου να παραδοθεί αλώβητη και αναγεννημένη στη νέα γενιά.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης, διότι αποτελεί το επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας, έχοντας άμεση επαφή με τους δημότες και γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις πραγματικές ανάγκες μιας περιοχής.

Έχει την κουλτούρα και τη δύναμη της τοπικής δράσης. Αυτό που απαιτείται στην πράξη είναι η αντίστοιχη στήριξη με σύγχρονα εργαλεία και στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται γενναίες τομές.

Αυτός είναι και ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε το 1ο Forum του ΣΠΑΥ τον Νοέμβριο του 2021, με θέμα: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας», αναζητώντας τη φόρμουλα και τα εργαλεία εκείνα μέσα από τα οποία αναδείξαμε την Αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας.

Το Forum στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και αναγνωρίστηκε από πρόσωπα της κεντρικής εξουσίας, φορείς και δήμους ανά την Ελλάδα η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο ΣΠΑΥ κατάφερε να αποτελέσει το πρότυπο για την προστασία των δασών μας και πλέον προσφέρει την εμπειρία, τη μεθοδικότητα και την τεχνογνωσία του σε δήμους που επιθυμούν να συστήσουν αντίστοιχους φορείς και να προστατεύσουν τον δασικό τους πλούτο.

Τώρα ετοιμάζεται το 2ο μεγάλο Forum, με θέμα: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Επόμενη Ημέρα». Σε αυτό θα αναδειχθούν όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις που ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί, καθώς και όσα πετύχαμε μέσα από τις χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ, ύψους 17 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε ο ΣΠΑΥ στην τρέχουσα θητεία του (2021 – 2023) μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πράσινου Ταμείου.

Έχω αναφέρει κι άλλες φορές πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσπαθεί να εμπλακεί ούτε και να πάρει τον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν οι πυροσβεστικές και αρμόδιες υπηρεσίες. Αντιθέτως, με τις ενέργειές της επιδιώκει να συμβάλει και να επικουρήσει το έργο για την προστασία του Υμηττού μας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Με πολλή δουλειά, μεράκι, οργάνωση, μεθοδικότητα, συνέργειες και όραμα, αποδεικνύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη θέληση, τα εργαλεία και τις δυνατότητες να είναι πρωταγωνίστρια και στην Πολιτική Προστασία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ