Έλενα Κουντουρά στο “Π”: Το σχέδιο των 6 προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Έλενα Κουντουρά στο “Π”: Το σχέδιο των 6 προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Της
ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


–Επίκεντρο έχει τον άνθρωπο και πυρήνα του τη δικαιοσύνη

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς για όλο τον κόσμο. Όμως η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους για τους οποίους οι φετινές γιορτές δεν είναι παρά μια περίοδος έντονης αγωνίας, ανασφάλειας και απομόνωσης.

Μεγάλος αριθμός οικογενειών στην Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, αφού ασφυκτιά από το υψηλό κόστος ζωής και αδυνατεί να καλύψει τις βασικές καθημερινές ανάγκες.

Η σφοδρή ενεργειακή κρίση και η παρατεταμένη οικονομική κρίση, με τον υψηλό πληθωρισμό και το κύμα ακρίβειας στην αγορά, πλήττουν δυσανάλογα τη χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, που με τις πολιτικές της συνολικά τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Διότι όταν το γενικό επίπεδο τιμών αυξάνεται, χωρίς αντίστοιχα να αυξάνεται το εισόδημα, η αξία του χρήματος μειώνεται. Με το ίδιο διαθέσιμο χρηματικό ποσό, οι πολίτες αγοράζουν επομένως λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες και η αγοραστική τους δύναμη περιορίζεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους ακόμη και από το μισό του μέσου ευρωπαϊκού όρου, δηλαδή με 15.800 ευρώ ετησίως, όταν ο μέσος μισθός στην ΕΕ είναι αντίστοιχα 33.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές ευρωπαϊκές επιδόσεις στο κόστος της ενέργειας. Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε στην Ελλάδα πάνω από 60% το 2022 σε σχέση με το 2021, όταν η αντίστοιχη μέση αύξηση στην ΕΕ ήταν κάτω από 40%. Και έχουμε την πρωτιά στην ΕΕ στο κόστος ανά λίτρο στα καύσιμα σε σχέση με το εισόδημα.

Ήδη τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης δημιουργεί ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά και στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες, που έχουν με τη σειρά τους μειωμένα έσοδα και κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους.

Είναι σαφές ότι οι πολιτικές επιλογές και οι παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης έχουν εντείνει την ακρίβεια και τη φτώχεια και ολοένα περισσότεροι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα.

Τα αποσπασματικά επιδοματικά μέτρα αλλά και οι συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, που εξυπηρετούν επικοινωνιακές και προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης, δεν θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών.

Ο προϋπολογισμός για το 2023, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση, προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Συντηρεί την οικονομική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, την αισχροκέρδεια στην αγορά, τη στεγαστική κρίση και την κρίση ακρίβειας, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση δαπανών για την υγεία και την πρόνοια.

Για να μπει τέρμα σε αυτήν τη βίαιη και άδικη αναδιανομή των βαρών που επωμίζεται η ελληνική κοινωνία χρειάζεται άμεσα αλλαγή κυβέρνησης. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί σήμερα να εφαρμόσει τις αναγκαίες προοδευτικές πολιτικές, με μέτρα που έχει προτείνει και δεσμεύθηκε να υλοποιήσει αμέσως μόλις αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση θα ανακουφίσουν άμεσα τους πολίτες. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ όχι μόνο θα συ­γκρατήσει τις τιμές, αλλά διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ανάγκη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και ο καθορισμός των αυξήσεων στους μισθούς με βάση το ύψος του πληθωρισμού, όπως επίσης η επαναφορά της 13ης σύνταξης, θα επιτρέψει στους πολίτες να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Το σχέδιο των έξι εθνικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και πυρήνα του τη δικαιοσύνη, για να αντιμετωπίσει η χώρα μας αποτελεσματικά τις μεγάλες κρίσεις. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεκτικές και δίκαιες πολιτικές, περιβαλλο­ντικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Ελπίζοντας ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες γιορτές που θα περάσουμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, εύχομαι το πνεύμα των Χριστουγέννων να μπει σε κάθε σπιτικό και να νιώσουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, με αλληλεγγύη και αισιοδοξία για το μέλλον. Χρόνια πολλά και καλές γιορτές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ