Ευθύμης Λέκκας στο “Π”: Οι σεισμοί καλύπτουν όλον τον ελληνικό χώρο

Ευθύμης Λέκκας στο “Π”: Οι σεισμοί καλύπτουν όλον τον ελληνικό χώρο

Του
ΕΥΘΥΜΗ ΛΕΚΚΑ*


Τον τελευταίο μήνα έχουν εκδηλωθεί αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα μικρού μεγέθους, δίνοντας την εντύπωση ότι ο ελλαδικός χώρος έχει εισέλθει σε μια φάση σεισμικής διέγερσης και προκαλώντας το άμεσο και επιτακτικό ερώτημα αν αυτό το φαινόμενο είναι προπομπός ενός μεγάλου σεισμού.

Πράγματι, οι σεισμοί στη Θήβα, στη Φλώρινα, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Κεντρική Εύβοια καλύπτουν όλον σχεδόν τον ελληνικό χώρο, ενώ το μέγεθός τους σπάνια υπερβαίνει τα 5 Ρίχτερ.

Εξετάζοντας αναλυτικά καθένα από τα σεισμικά γεγονότα, διαπιστώνεται ότι:

α. Ανήκουν σε διαφορετικό τύπο ρηγμάτων και δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των τεκτονικών δομών.

β. Εκδηλώνονται σε τελείως διαφορετικό γεωδυναμικό και σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, καλύπτοντας όλο το γεωδυναμικό σύστημα της Ελλάδας, την εμπροσθοτάφρο, το νησιωτικό τόξο, την οπισθοτάφρο και την οπισθοχώρα.

γ. Εκδηλώνονται σε διαφορετικά βάθη, από 5 έως και 20 χιλιόμετρα, γεγονός το οποίο φανερώνει τη διαφορετική αιτία προέλευσης αλλά και γεωδυναμικής διεργασίας.

Η ποικιλομορφία αυτή των σεισμών οφείλεται και βρίσκεται σε άμεση αντιστοιχία με την πολύπλοκη δομή και εξέλιξη του ελληνικού χώρου, τις οποίες οι γεωεπιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν και να προσδιορίσουν μέσα από πολύπλοκα μοντέλα, ώστε τα σεισμικά γεγονότα να κατανοηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Ο ελλαδικός χώρος δεν είναι παρά ένας μεγάλος χάρτης που συντίθεται από χιλιάδες τεμάχη ενός παζλ, η μετακίνηση του ενός από τα οποία μπορεί να επιφέρει ανακατάταξη σε μια ομάδα άλλων τεμαχών.

Η προσπάθεια αυτή, κατανόησης των τεράστιων μετακινήσεων και ανακατατάξεων, περιλαμβάνει και την επίλυση ενός βασικού ερωτήματος που προκύπτει, αν δηλαδή όλες αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε περιορισμένα χωρικά αίτια ή αν όλα τα γεγονότα υπακούουν σε μια γενικότερη παραμόρφωση του ελλαδικού χώρου.

* Ο κ. Ευθύμης Λέκκας είναι Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ