Τρομάζει το ΠΑΣΟΚ το «σκάνδαλο Καϊλή»

Τρομάζει το ΠΑΣΟΚ το «σκάνδαλο Καϊλή»

Εν όψει των νέων δημοσκοπήσεων

Αμηχανία, εκνευρισμός και ανησυχία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς με πρωταγωνίστρια την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Ηγεσία και στελέχη αγωνιούν για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση στην πορεία και στις προοπτικές του Κινήματος.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στην πιο… ακατάλληλη στιγμή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, και σε μια χρονική περίοδο που το ΠΑΣΟΚ είχε σταθεροποιήσει την πολιτική επιρροή του και είχε όλες τις προϋποθέσεις να ανέβει ψηλότερα. Η ανησυχία στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη είναι μήπως η υπόθεση, με τις διαστάσεις που έχει προσλάβει, δράσει ως τροχοπέδη και φρενάρει τη δυναμική του Κινήματος. Υποθηκεύοντας έτσι τις προοπτικές του για τις εθνικές εκλογές. Κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη ανησυχία, καθώς το σκάνδαλο αφενός έδωσε την ευκαιρία σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να επιτεθούν με σφοδρότητα και αφετέρου ξύπνησε στους πολίτες μνήμες του παρελθόντος (Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Τσουκάτος κ.ά.), από υποθέσεις που έριξαν βαριά σκιά στην ιστορία του Κινήματος.

Αναλογιζόμενος όλα αυτά, ο Ν. Ανδρουλάκης επέλεξε από την πρώτη στιγμή να ακολουθήσει επιθετική τακτική, με διπλό σκοπό:
Πρώτον, να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος θα είναι αμείλικτος σε θέματα ηθικής τάξεως και, δεύτερον, ότι η Εύα Καϊλή ήταν προ πολλού ξένο σώμα για το ΠΑΣΟΚ. Με το σκεπτικό αυτό, έσπευσε να χρεώσει την ευρωβουλευτή στον… Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζο­ντας ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκείνη δρούσε ως δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας. Το επιχείρημά του από αρκετούς θεωρήθηκε το λιγότερο έ­ωλο, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν προβαίνοντας σε δηκτικά (ειρωνικά) σχόλια. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έπεισαν και την πλειοψηφία των πολιτών.

Μηνύματα
Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν με εύλογη ανησυχία τις επόμενες δημοσκοπήσεις, που θα καταγράφουν τις αντιδράσεις των πολιτών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πολιτική ζημιά που αυτό έχει προκαλέσει. Ώστε να κινηθούν ανάλογα το επόμενο διάστημα. Από όσα είπε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή γραμμή ως προς τη λειτουργία και τη δημόσια εικόνα του Κινήματος. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές που υπονομεύουν τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραβάτες θα δουν την πόρτα της εξόδου!

Τα μηνύματά του είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες, στελέχη που συχνά – πυκνά αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή και προκαλούν σύγχυση και εσωστρέφεια. Γνωρίζει καλά ο κ. Ανδρουλάκης ότι αν τα φαινόμενα αυτά συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στις εκλογικές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και θέλει (επιχειρεί) να τα σταματήσει μια και καλή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ