Ακονίζουν τα ξίφη τους οι συνδικαλιστές

Ακονίζουν τα ξίφη τους οι συνδικαλιστές

Νέος υγειονομικός χάρτης, με αλλαγές σε δομές υγείας και νοσοκομεία!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τη δημιουργία νέου υγειονομικού χάρτη, που θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε δομές υγείας και νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο νέος χάρτης υγείας, που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής του, είναι αναγκαίος για την επίτευξη βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Στη χώρα μας οι υγειονομικές δομές έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα να εξυπηρετούν είτε τοπικές πολιτικές ανάγκες είτε ανάγκες του ιατρικού κλάδου. Για παράδειγμα, κριτήριο για να δημιουργηθούν νέες κλινικές είναι το αν πρέπει κάποιος να γίνει διευθυντής και όχι το αν χρειάζονται οι νέες κλινικές. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον νέο χάρτη, οι δομές θα πρέπει να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών».

Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πράγματι δομές που πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα. Αν, για παράδειγμα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων υπάρχουν δύο νοσοκομεία, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Έτσι, στη συζήτηση που γίνεται, αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να έχουμε τις καλύτερα στελεχωμένες υγειονομικές δομές. Η λογική δεν είναι να σπαταλώνται πόροι σε υποστελεχωμένες δομές, αλλά να έχουμε ισχυρές δομές που να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που θέλουμε, ενώ κάποιες δομές θα αλλάξουν χαρακτήρα».

Οι προαναγγελθείσες αυτές αλλαγές έχουν ήδη ξεσηκώσει τα συνδικαλιστικά σωματεία γιατρών και νοσηλευτών, που δεν θέλουν επ’ ουδενί αλλαγή του status quo στον δημόσιο τομέα υγείας και ακονίζουν τα ξίφη τους για νέες μάχες με το υπουργείο από τη νέα χρονιά.

Από τον ΕΟΠΥΥ η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει πιλοτικά το 2023 από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα, θα αλλάξει ο τρόπος συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τον ΕΟΠΥΥ. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι υποχρεωμένος να αποζημιώνει οποιονδήποτε θέλει να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της υγείας συμβαλλόμενος μαζί του. Υποχρέωση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι να παρέχουν τις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στις καλύτερες τιμές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Έχει ξεκινήσει λοιπόν η εφαρμογή ελέγχου με ποιοτικούς δείκτες –ο οποίος ολοκληρώνεται σε ό,τι αφορά τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, ενώ προχωρά και το σχέδιο για τις κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης– και όποιος θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και να αποζημιώνεται θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες.
Δημιουργείται έτσι ένα συνολικό πλαίσιο πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ΕΟΠΥΥ.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για να αναπτυχθεί η εξωνοσοκομειακή φροντίδα, γι’ αυτό στις 21 Δεκεμβρίου ψηφίζεται μια παρέμβαση για την ανακουφιστική ιατρική και την κατ’ οίκον νοσηλεία, έναν τομέα στον οποίο υπάρχει ένα μεγάλο κενό. «Η προσέγγιση αυτή συνδέεται τόσο με καλύτερη υγεία όσο και με την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας», επισήμανε ο υπουργός.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ