Σπύρος Καρακίτσος στο “Π”: Παροχές χωρίς αντίκρισμα

Σπύρος Καρακίτσος στο “Π”: Παροχές χωρίς αντίκρισμα

Του
ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ
Αν. Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,
Μέλους ΔΣ ΟΣΥΕ


Στη χώρα μας, 1,8 εκατομμύρια Έλληνες στερούνται βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους και ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται, απειλώντας συνολικά 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν με αλματώδεις ρυθμούς (6 δισεκατομμύρια και 2 δισεκατομμύρια αντίστοιχα σε 9 μήνες). Η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, καθώς μόνο το 6,9% των πολιτών αύξησε το εισόδημά του μέσα στο 2021.

Η ανεργία θερίζει ιδίως στους νέους ανθρώπους, με τη χώρα μας να έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία σε όλη την ΕΕ, ενώ το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται αφορά πλέον θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με μισθούς πείνας των 400 ευρώ. Οι μισοί περίπου συνταξιούχοι στη χώρα μας λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, που με το ζόρι επαρκούν μέχρι τα μέσα του μήνα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών καθημερινής διαβίωσης στο σούπερ μάρκετ είναι απαγορευτικές, οι τιμές του ρεύματος «ηλεκτρίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η αισχροκέρδεια στο «μαγαζί» του ρεύματος καλά κρατεί, με τα υπερκέρδη των παρόχων και των προμηθευτών μόνο για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022 να είναι άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στις πλάτες πολιτών και φορολογουμένων.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έρχονται, σε έναν δύσκολο χειμώνα, και τα χρήματα που μοιράζει η κυβέρνηση δεν είναι για όλους και φυσικά δεν φτάνουν για κανέναν. Τα 600 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το ένστολο προσωπικό του ΥΠΡΟΠΟ και το Λιμενικό –όχι για την αντιμετώπιση της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι, αλλά για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, η οποία συνεισφορά φυσικά είναι αδιαμφισβήτητη– έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και δεν στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας των περισσοτέρων.

Και, φυσικά, παραμένουν ξεχασμένοι και παραγκωνισμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον δημόσιο τομέα, οι οποίοι έχουν απολέσει προ πολλού μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, καθώς οι αμοιβές τους την περίοδο 2010 – 2020 μειώθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο λαμβάνουν κι αυτοί μισθούς οικτρούς και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια που μαστίζει συνολικά τη χώρα. Κουβέντα, φυσικά, από την κυβέρνηση για την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση μοιράζει οικονομικές παροχές, λίγες και για λίγους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της ίδιας της κοινωνίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ