Παύλος Γερουλάνος στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ με τη μικρομεσαία επιχείρηση, η ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα

Παύλος Γερουλάνος στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ με τη μικρομεσαία επιχείρηση, η ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα

Του
ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
πρώην Υπουργού


Η Κεντροαριστερά βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία: Να ορθώσει το ανάστημά της και να ξαναπολιτικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας. Έναν χρόνο μετά την εκλογή νέου αρχηγού, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως πολιτική επιλογή. Όπου και αν βρεθώ, στις γειτονιές της Αθήνας όπου πολιτεύομαι, στα καφενεία, στις λαϊκές, στον δρόμο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όλοι θέλουν να μάθουν για το σχέδιό μας για τη χώρα.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμη για τον χώρο και θέλει να ακούσει τις επιλογές που θα του δώσουν αυτό που χρειάζεται για να πάει μπροστά. Ένα κόμμα το οποίο πιστεύει βαθιά στις δυνατότητες της Ελληνίδας και του Έλληνα και στην ικανότητά τους στη δημιουργία πλούτου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας της, κατά τη διάρκεια της οποίας ασχολήθηκε με τις μεγαλεπήβολες δήθεν επενδύσεις, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένων και –φιλικά προσκείμενων– ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν επικεντρώθηκε στις βασικές δομές του κράτους, που είναι απαραίτητες για όλους τους Έλληνες. Η υγεία, η παιδεία και το κοινωνικό κράτος, με τα πρόσφατα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση, αυτήν τη στιγμή φυτοζωούν. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι η κοινωνική πολιτική γίνεται με επιδόματα. Πιστεύει πως με τα διάφορα «pass», που απλώς ανακυκλώνουν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, ή με καλάθια προσφορών στα σούπερ μάρκετ δείχνει το κοινωνικό της προφίλ. Δεν είναι έτσι. Ίσα ίσα, αυτή η συμπεριφορά προσβάλλει τους πολίτες.

Αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική είναι το να κρατάς ασφαλή τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι ικανά να δημιουργήσουν. Είναι το να δώσεις την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να παραγάγουν πλούτο που θα μείνει και θα μοιραστεί δίκαια μέσα σε αυτές. Είναι το να βάλεις στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής πρότασής σου τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη ραχοκοκαλιά, όπως λένε όλοι, της ελληνικής οικονομίας – την οποία η συντήρηση πάντα ήθελε να σπάσει. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έχοντας ως προτεραιότητα το λεγόμενο «big business» (κλασική πολιτική της συντήρησης).

Το μόνο που τους απασχολεί είναι οι δικοί τους άνθρωποι να γίνονται πλουσιότεροι χωρίς να ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, πράγμα επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Και, με τη λογική ενός λογιστή, παρουσιάζει νούμερα και αριθμούς ως δήθεν επιτυχίες του, για τις οποίες μάλιστα πανηγυρίζει. Επίκαιρη είναι η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου: «Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη σύνδεσή της με την κοινωνία. Τα πράγματα σε καμιά περίπτωση δεν βελτιώνονται, όταν παραμένουν στάσιμα.

Δύο εκατομμύρια ελληνίδες και έλληνες ψηφοφόρους έχει χάσει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Έχουμε την ευκαιρία σήμερα, ως δημοκρατικός χώρος, να μιλήσουμε ξανά σε αυτούς τους πολίτες. Να αγγίξουμε και πάλι τις καρδιές αυτών αλλά και όλων των Ελλήνων. Πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον της χώρας, νοιάζονται για την πολιτική ζωή του τόπου, έχουν όμως απογοητευθεί από ένα πολιτικό σύστημα όπου κυριαρχεί η έννοια του απολιτίκ.

Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί το μοντέλο του καλύτερου διαχειριστή. Αν συνεχίσουμε να τον αφήνουμε να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, θα έχει πάντα το αβαντάζ.

Το ΠΑΣΟΚ, και γενικότερα η Κεντροαριστερά, πιάνει καλύτερα τον παλμό της κοινωνίας, έχει εμπειρία στη διακυβέρνηση της χώρας και έτσι μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Γνωρίζει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και πώς να τις διορθώσει. Ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσελκύει ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, ώστε να ασχοληθούν με την πολιτική και το κόμμα, και θέτει ζητήματα που πραγματικά αφορούν τους πολίτες. Με καθαρές πολιτικές, λοιπόν, και με ρεαλιστικές προτάσεις, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας και η Σοσιαλδημοκρατία νικητής των επόμενων εκλογών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ