Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Κοινωνικό αίτημα η Πολιτική Αλλαγή
Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ,
Βουλευτού Β1’ Βόρειας Αθήνας
Οι κυβερνητικές πολιτικές ανατροφοδοτούν την πολύπλευρη κρίση και φτωχοποιούν την κοινωνία. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν ήδη χάσει το 19% της αγοραστικής τους δύναμης. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα αναδεικνύουν ότι στη χώρα μας οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δίνουν δύο μισθούς για να καλύψουν μόνο το ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει από ακραία φτώχεια εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της αυξανόμενης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει εισόδημα κάτω από 750 ευρώ έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει τίποτα. Πέρα από επικοινωνιακές φιέστες με το «καλάθι του νοικοκυριού», αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Είναι ενδεικτική η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι κοινωνικά ευάλωτοι.
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και χωρίς καμία στήριξη είναι και οι άνεργοι. Τα 250 ευρώ που πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στις γιορτές στην ουσία θα καλύψουν μόνο 100.000 από τους 525.000 ανέργους που αυτήν τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
Στους συνταξιούχους η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη 13η σύνταξη, δεν έδωσε –όπως είχε υποσχεθεί– τα αναδρομικά σε 1.200.000 συνταξιούχους, ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και απαξίωσε τον ΕΦΚΑ. Ο κ. Χατζηδάκης, με το σύστημα των συντάξεων fast track, επιχείρησε να δείξει ότι μειώνονται οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι μία στις τρεις συντάξεις που βγαίνουν με αυτό το σύστημα είτε έχει λάθη είτε είναι μειωμένη. Οι εκκρεμότητες παραμένουν στο ακέραιο όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, που είναι 120.000, τα εφάπαξ, που είναι 55.000, και φυσικά τις παράλληλες συντάξεις, που ξεπερνούν τις 70.000. Η αύξηση των συντάξεων από την επόμενη χρονιά οφείλεται στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017.
Όσον αφορά τους μικρομεσαίους, και ενώ το ιδιωτικό χρέος και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται, απαιτείται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με μείωση ενός μέρους του κεφαλαίου και κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Είναι κυβερνητικός εμπαιγμός η θεσμοθέτηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, ενώ από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει αύξηση των εισφορών για μικρομεσαίους και επαγγελματίες της τάξης του 9,9%. Εμείς προτείνουμε πάγωμα της αύξησης λόγω της κρίσης.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναδεικνύουν ένα εναλλακτικό, προοδευτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης: Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, πραγματικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα, 5% περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους συνταξιούχους αναφορικά με τα αναδρομικά τους και τη 13η σύνταξη. Ακύρωση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στις επικείμενες εκλογές θα εκφραστεί πλειοψηφικά το κοινωνικό αίτημα της Πολιτικής Αλλαγής και της συγκρότησης μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης που θα το υλοποιήσει.