Λευτέρης Νικολάου στο “Π”: Το ΚΚΕ καταψήφισε το ξέπλυμα λόμπι – ΜΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο

Λευτέρης Νικολάου στο “Π”: Το ΚΚΕ καταψήφισε το ξέπλυμα λόμπι – ΜΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο

Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ


Η σύλληψη της Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ένα γεγονός που δίκαια απασχολεί. Η διερεύνηση του σκανδάλου χρηματισμού από το Εμιράτο του Κατάρ συνεχίζεται και σε αυτό εμπλέκονται νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθοί τους, μέλη των οικογενειών τους αλλά και κορυφαίο στέλεχος των εργατοπατέρων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC).

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε μια συντονισμένη επιχείρηση ξεπλύματος ευθυνών, με προεξάρχουσες τις ίδιες τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και όλες τις πολιτικές ομάδες του. Στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν δήθεν το «κύρος των θεσμών», μιλούν για «πρωτοφανές σκάνδαλο στην καρδιά της Ευρώπης».

Αυτές οι κυρίες και αυτοί οι κύριοι κάνουν τους ανήξερους για τα «Panama Papers», «Lux Leaks», «Bahamas Leaks» ή τη γνωστή στην Ελλάδα «Λίστα Λαγκάρντ». «Ξεχνούν» την εμπλοκή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ στο σκάνδαλο φοροαπαλλαγών τεράστιων ομίλων που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο. Τη μεταπήδηση «κορυφαίων» στελεχών των ευρωπαϊκών θεσμών στα διοικητικά συμβούλια γιγαντιαίων ομίλων και ΜΚΟ, όπως ο Μπαρόζο στην Goldman Sachs ή ο Αβραμόπουλος στο ΔΣ της ΜΚΟ «Fight Impunity» (sic), την οποία είχε ιδρύσει ο συλληφθείς Ιταλός, πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι.

Τέτοια «σούρ’ τα – φέρ’ τα» μεταξύ «θεσμών», ομίλων και ΜΚΟ γίνονται, βέβαια, με την έγκριση της Κομισιόν. Και αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω τη θέση του ΚΚΕ ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα όργανά της, δημιουργήθηκαν, υπάρχουν και λειτουργούν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι ακριβώς αυτός ο χαρακτήρας της ΕΕ και όλων των οργάνων της που γεννάει νομοτελειακά τη διαφθορά στους κόλπους της, τη διαπλοκή και τις συναλλαγές ‘‘κάτω από το τραπέζι’’ του πολιτικού προσωπικού της με τους μονοπωλιακούς ομίλους –ευρωπαϊκούς και μη– και όσους τους εκπροσωπούν, που προηγουμένως, στο φως της μέρας, ανοιχτά υπερασπίζονται τα καπιταλιστικά συμφέροντα και κέρδη».

Το ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου 2022 σχετικά με το σκάνδαλο αναφέρει ότι η ικανότητα των λόμπι και των ΜΚΟ «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Με όσο ζήλο κι αν απαιτούν μητρώα διαφάνειας και ερευνητικές επιτροπές, η παραπάνω απόφαση εξασφαλίζει ότι το τεράστιο σμήνος «ομάδων πίεσης» –πάνω από 20 για κάθε ευρωβουλευτή και πάνω από 14.000 συνολικά– θα συνεχίσει ανενόχλητο τη «δουλειά» του. Όσοι έχουν ενστάσεις για τον ρόλο των ΜΚΟ σε αυτή την υπόθεση αρκεί να διαβάσουν την κατάθεση του διωκόμενου ιταλού συντρόφου της κ. Καϊλή, όπου σημειώνει: «Χρειαζόμασταν τις ΜΚΟ για να κινείται το χρήμα».

Βεβαίως, κάθε ευρωβουλευτής που στηρίζει ένα ψήφισμα, έναν κανονισμό, δεν σημαίνει ότι δωροδοκήθηκε για να το κάνει. Η ψήφιση, δηλαδή, αντιλαϊκών κανονισμών, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, το ξέπλυμα των καπιταλιστών του Κατάρ είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής – πολιτικής τους τοποθέτησης, και αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργαζομένους. Το μέγεθος της υποκρισίας της ΕΕ φαίνεται και από το ότι το Κατάρ, από «στρατηγικός εταίρος» και χώρα όπου συντελούνται «υποδειγματικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις» –όπως το είχε χαρακτηρίσει το επίμαχο ψήφισμα, που εγκρίθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία από μια θολή πλειοψηφία φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών και άλλων–, σε μία νύχτα καταγράφηκε ως «αυταρχικό καθεστώς» και «εχθρική δύναμη προς την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Δεν είναι κρυφό ότι ο βαθμός «αποδοχής» της ΕΕ από τους λαούς της κατρακυλά. Στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 45%, σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ. Απτό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και η διαφθορά που επωάζεται στους κόλπους των αστικών θεσμών. Αντανακλά την αγωνία των εκατομμυρίων που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, που ζουν σε παγωμένα σπίτια, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Είναι συνέπεια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται. Το ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το απαράδεκτο ξέπλυμα σε λόμπι – ΜΚΟ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου αποδεικνύει ποιος είναι με τον «βούρκο» και ποιος παλεύει εναντίον του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsville.be


Σχολιάστε εδώ