Γιάννης Βούρος στο “Π”: Το βλέμμα μας στην καθημερινότητα του πολίτη

Γιάννης Βούρος στο “Π”: Το βλέμμα μας στην καθημερινότητα του πολίτη

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΟΥ
Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας


Μπορεί το ιδεατό σενάριο για τις τοπικές κοινωνίες να αναφέρεται στη συνεργασία, στη συμπόρευση και στη συνένωση δυνάμεων εντός των δημοτικών συμβουλίων, με προφανή στόχο την υλοποίηση όλων εκείνων των μεγάλων ή μικρότερων παρεμβάσεων και έργων που αναμένει ο πολίτης, αλλά η πραγματικότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων δείχνει ότι τα παραπάνω μπορεί ως… συνθήματα να είναι εύηχα, αλλά σπάνια βρίσκουν εφαρμογή στην πραγματικότητα.

Προσθέτοντας σε αυτό το γεγονός τις τρεις μεγάλες κρίσεις που βιώσαμε από την αρχή σχεδόν της τρέχουσας θητείας των δημοτικών αρχών,

• κρίση υγειονομική,
• κρίση ενεργειακή,
• κρίση πληθωριστική,

η δουλειά που έγινε αυτά τα τριάμισι χρόνια στους δήμους κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Και εκεί θα εστιάσουμε.

Πρώτος στόχος της δικής μας δημοτικής αρχής ήταν, είναι και παραμένει η διαρκής αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, παρά το γεγονός πως ασκούμε διοίκηση με συντελεστές δημοτικών τελών που είναι ίσως οι χαμηλότεροι σε όλη την Αττική (0,90 ευρώ/τ.μ. για τις οικίες).

Συνεχίζουμε με τα τεχνικά έργα και τα έργα υποδομών στην πόλη:

– Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μεγάλη ανάπλαση στα σημεία που γειτνιάζει το άλσος μας με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (περιμετρικοί πεζόδρομοι, αναβαθμοί κ.λπ.). Έργο για το οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή εξασφάλισε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του ΥΠΕΣ για την πράξη που φέρει τον τίτλο «Αστική ανάπλαση και προστασία περιβάλλοντος ευρείας περιοχής ιστορικού κέντρου Δημοτικής Ενότητας Νέας Φιλαδέλφειας». Στο έργο να αναφέρουμε πως συμμετέχει με ίδιους πόρους και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

– Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση το έργο της υπογειοποίησης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών. Έργο που, πέραν της ωφέλειας στο κυκλοφοριακό κομμάτι και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του γηπέδου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλατείας – ελεύθερου, κοινόχρηστου χώρου για όλους τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας (το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής).

– Τον Μάιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου δημοτικού αθλητικού χώρου 9 x 9 (με νέο συνθετικό χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς) που βρίσκεται επί των οδών Κιλκίς και Πλαστήρα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

– Προχώρησε η ανακατασκευή – αναβάθμιση – πιστοποίηση από το ΥΠΕΣ 14 παιδικών χαρών της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

– Συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας εργασίες ασφαλτοστρώσεων και αποκατάστασης πεζοδρομίων σε διάφορα σημεία της πόλης.

– Εγκαινιάστηκε ένα πανέμορφο πάρκο σκύλων στη Νέα Χαλκηδόνα.

– Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου αθλητικού χώρου (γήπεδο ποδοσφαίρου) στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος της οδού Ιασωνίδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

– Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την πλήρη αναβάθμιση των υπαίθριων αθλητικών χώρων (γηπεδάκια τένις επί της οδού Πλαστήρα στη Νέα Φιλαδέλφεια).

– Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επί της οδού Παπαφλέσσα στη Νέα Χαλκηδόνα, με τη δημιουργία ενός επίσης ολοκαίνουργιου γηπέδου 9 x 9 για τα παιδιά της Νέας Χαλκηδόνας αλλά και για την ερασιτεχνική ομάδα του Χαλκηδονικού.

– Ξεκίνησε τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες η κατασκευή νέου, σύγχρονου παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει, κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, το βάρος που έχει δώσει η σημερινή Δημοτική Αρχή στην αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του δήμου, προχωρώντας στην υλοποίηση ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων και έργων, τα οποία, χωρίς ίχνος προσπάθειας εξωραϊσμού ή αλαζονικής διάθεσης, θα λέγαμε πως έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε σε τέτοιο βαθμό.

Συγκεκριμένα: Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 η κατασκευή του 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας. Θα ακολουθήσει σε λίγους μήνες η παράδοση του κτιρίου του 3ου Γυμνασίου. Προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, και αφού εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, οι ευρείας κλίμακας εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών μονάδων. Αναφερόμαστε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο, καθώς και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Κτίρια παλιά, στα οποία αυτές οι εργασίες έπρεπε να έχουν γίνει… χθες.

Αποκαταστάθηκαν επίσης τα μεγάλα προβλήματα που είχε για περισσότερα από δέκα χρόνια το προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και τις περασμένες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες της Νέας Χαλκηδόνας.

Τέλος, μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην εξασφάλιση όλων εκείνων των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας, που έχει ανάγκη ένας σύγχρονος δήμος.

Παραθέτω ορισμένα μόνο από αυτά:

– Απαλλοτρίωση επιφάνειας 2.274,41 τ.μ. στην περιοχή Μπριτάνια (απόφαση ένταξης «Πράσινου Ταμείου»).

– Ανάπλαση δικτύου κοινόχρηστων χώρων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (απόφαση ένταξης «Πράσινου Ταμείου»).

– Ολοκληρωμένη μελέτη Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (απόφαση ένταξης «Πράσινου Ταμείου»).

– Προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών (απόφαση ένταξης «Πράσινου Ταμείου»).

– Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων (απόφαση ένταξης ΕΣΠΑ).

– Αστική ανάπλαση και προστασία περιβάλλοντος περιοχής ιστορικού κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας (Πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Ψηφιακές υπηρεσίες (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Ηλεκτροκίνηση (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Συντήρηση ανοιχτών αθλητικών χώρων και σχολικών μονάδων (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Δράσεις αντισεισμικής προστασίας (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

Ψηφιακές δράσεις και εφαρμογές (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Γωνιές ανακύκλωσης και εξοπλισμός διακριτής συλλογής (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Ανάπλαση οδού Λάρνακος και ολοκληρωμένη ανάπλαση άλσους (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Λύση προβλημάτων κυκλοφορίες – μελέτες για νέους χώρους στάθμευσης (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών).

– Μελέτη ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (Πρόγραμμα Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών).

– Προστασία του περιβάλλοντος με σύγχρονα μοντέλα πληροφορικής (χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

– Δράσεις ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και του κοινωνικού ρατσισμού (χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Όλα αυτά τα έργα ξεκίνησαν εντός του 2022 ή θα ξεκινήσουν το προσεχές έτος. Έργα που έχει ανάγκη η έτσι και αλλιώς όμορφη πόλη μας.

Ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα, μακριά από τις λογικές του χθες, των στείρων διακηρύξεων, των χαρακτηρισμών και των άνευ ουσίας υψηλών τόνων και αντιπαραθέσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο εκεί που πρέπει. Στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ