Ανατροπές φέρνει το σκάνδαλο – Πιο κοντά Τσίπρας και Ανδρουλάκης
Ταφόπλακα στα σενάρια για συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
–Πιο κοντά Τσίπρας και Ανδρουλάκης
–Φόβοι για αντισυστημική ψήφο στις εκλογές
Αναταράξεις και ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό προκαλεί το σκάνδαλο διαφθοράς («Qatargate») με πρωταγωνίστρια την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.
Οι ανατροπές συντελούνται, προς το παρόν, σε υπόγεια επίπεδα, αλλά το επόμενο διάστημα θα γίνουν και ορατές και αισθητές. Εκτιμάται, δε, ότι θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην πορεία προς τις εκλογές, ενώ αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ουδείς μπορεί αυτήν τη στιγμή να προβλέψει ή να προδικάσει. Τα πρώτα σημάδια πάντως φάνηκαν ήδη στον (πολιτικό) ορίζοντα.
Η προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να… χρεώσει την κ. Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία πυροδότησε την ένταση από πλευράς κυβέρνησης και προκάλεσε τη σκληρή επίθεση του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η αντίδραση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν απλώς και μόνο η αντανάκλαση του πανικού για τις συνέπειες του σκανδάλου, αλλά ότι είναι μέρος μια στρατηγικής που ως στόχο έχει να καταστήσει απαγορευτική μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, έχοντας επιλέξει να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν θέλει να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, να το πει με ειλικρίνεια, όχι με μισόλογα», τον προέτρεψε με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ενώ απέδωσε «πανικό» και «μικρότητα» στην προσπάθειά του να φορτώσει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή είχε πει ευθέως ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία να περάσει στον χώρο της αντιπολίτευσης. Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι μετά τα τελευταία γεγονότα οι πιθανότητες κυβερνητικής συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αν δεν έχουν εκμηδενισθεί, είναι απειροελάχιστες.
Μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι σταδιακά θα μεταβληθεί η στρατηγική της κυβέρνησης έναντι του ΠΑΣΟΚ – θα γίνει αναμφίβολα πιο επιθετική. Με βασικό στόχο να προσεγγίσει τους αντί-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του Κινήματος. Η αναπόφευκτη (οριστική) ρήξη στις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ φέρνει αναγκαστικά πιο κοντά τους κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη στην προοπτική μιας μετεκλογικής συνεργασίας, σε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα προϊόντος του χρόνου η εξέλιξη αυτή θα καταστεί μονόδρομος. Πιστεύουν μάλιστα ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν θα ξεπεραστεί (παραμεριστεί) ο όρος που θέτει ο κ. Ανδρουλάκης: να μην είναι ο Αλ. Τσίπρας επικεφαλής (πρωθυπουργός) της κυβέρνησης. Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως επιμένουν ότι η θέση αυτή ισχύει στο ακέραιο και δεν έχει μεταβληθεί κατά τι λόγω των τελευταίων γεγονότων. Στο μεταξύ, η ταύτιση των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα ζητήματα γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Παρενέργειες
Δημοσκόποι εκφράζουν την άποψη ότι η επίδραση του «Qatargate» δεν θα μείνει μόνο σε αυτό το επίπεδο, αλλά θα επηρεάσει σημαντικά το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Τι φοβούνται ακριβώς; Ότι το σκάνδαλο επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της διαφθοράς των πολιτικών και αυτό θα επηρεάσει τις διαθέσεις των πολιτών. Όχι μόνο έναντι του ΠΑΣΟΚ –ευρωβουλευτής του είναι η κ. Καϊλή–, αλλά απέναντι στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Με συνέπεια στις εκλογές να ενεργοποιηθεί εκ νέου η αντισυστημική ψήφος και το πλήγμα για τα παραδοσιακά κόμματα (μικρά και μεγάλα) να είναι ισχυρό. Δεδομένου δε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ευνοεί τους μικρούς σχηματισμούς, ο κίνδυνος ενός κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων του τόπου είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Και εγκυμονεί κινδύνους αστάθειας και ακυβερνησίας. Στα επιτελεία των κομμάτων περιμένουν με εύλογη αγωνία τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουν ποιο ακριβώς είναι το αποτύπωμα που αφήνει το σκάνδαλο στην κοινή γνώμη.