Σε επιφυλακή για το ρήγμα της Ανατολίας

Σε επιφυλακή για το ρήγμα της Ανατολίας

Σε αυξημένη επαγρύπνηση θα βρίσκεται από εδώ και πέρα ο κρατικός μηχανισμός μετά τον σεισμό που έγινε στην Τουρκία, ο οποίος φαίνεται να ενεργοποίησε το ρήγμα της Ανατολίας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως η επιστημονική κοινότητα από όλο τον κόσμο έχει στραφεί στις συνέπειες του μεγάλου σεισμού, καθώς από την περιοχή διέρχεται το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν.

Συνήθως το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ των 6 και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Είκοσι τρία χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς της Νικομήδειας και του Ντούζτσε, το 1999, ενεργοποιείται εκ νέου το ρήγμα της Ανατολίας με σεισμό της τάξης των 6,1 Ρίχτερ.

Η περιοχή διχοτομείται από μεγάλα τμήματα ρηγμάτων οριζόντιας ολίσθησης που συγκροτούν τη ρηξιγενή ζώνη της Ανατολίας, με γενική διεύθυνση Α-Δ και που κατά περιόδους δίνουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους, και οι σεισμολόγοι σε όλο τον κόσμο ψάχνονται.

Πέρα από την επιστημονική παρακολούθηση, θα σταλούν και οδηγίες σε όλες τις κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες, ενώ ετοιμάζεται και πρόγραμμα προσομοίωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ