Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Tο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας θα αντιμετωπίσει η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης

Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Tο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας θα αντιμετωπίσει η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει ουσιαστικά τους νέους και τους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας, προωθώντας για πρώτη φορά νέα στεγαστική πολιτική και αντιμετωπίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στο ζήτημα της στέγης στην Ελλάδα, βοηθάμε τα νέα ζευγάρια και τις νέες οικογένειες και είμαστε δίπλα στους νέους μας, γιατί θέλουμε να ζήσουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Θέλουμε να δώσουμε στους νέους περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες και αυτό κάνουμε με τις δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε.

Συγκεκριμένα, δίνουμε άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους ηλικίας 25 – 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη. Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή) και το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, δηλαδή τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα. Τονίζεται ότι για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν τρία και πλέον παιδιά.

Επίσης, η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης εντάσσει έναν νέο θεσμό, την κοινωνική αντιπαροχή. Ο θεσμός εφαρμόζεται ήδη σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία και Ισπανία, και αφορά τη σύμπραξη φορέων της κυβέρνησης με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Μετά το πέρας του χρόνου εκμετάλλευσης ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη φορέα.

Εκτός από την απλή μίσθωση των σπιτιών με χαμηλό ενοίκιο, θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα εξαγοράς από τους δικαιούχους (rent to own). Στόχος του προγράμματος της κοινωνικής αντιπαροχής είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών.

Η νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακόμη το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά τη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και θα διατεθούν σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα εκμισθώνουν τις κατοικίες για τρία χρόνια σε άτομα ηλικίας 25 – 39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ενώ στόχος μας είναι να βοηθήσουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα περίπου 2.500 νέους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», που αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις και τα προγράμματα βοηθάμε ουσιαστικά χιλιάδες νέους και στηρίζουμε τις οικογένειες. Την ίδια ώρα, για να βάλουμε ένα φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας, δίνουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας, υιοθετώντας εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας, έπειτα από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό.

Χαράσσουμε για πρώτη φορά μια συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη μας το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό. Δρομολογούμε μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, στηρίζουμε τη γυναικεία εργασία και παράλληλα προχωράμε στη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, ακολουθώντας επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς δεν μένουμε στα λόγια, αλλά αποδεικνύουμε ότι είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Με πράξεις βοηθάμε τη νέα γενιά, στηρίζουμε τις οικογένειες και πάμε την Ελλάδα μπροστά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ